Advies over wetsvoorstel referendum Europees Hervormingsverdrag

De Kiesraad kan zich in belangrijke mate vinden in aanpak en vormgeving van het wetsvoorstel van een aantal Tweede Kamerleden voor het houden van een raadplegend referendum over het Hervormingsverdrag van de Europese Unie. De Tweede Kamer heeft de Kiesraad om een advies gevraagd over dit voorstel. De Kiesraad heeft uitsluitend gekeken naar uitvoeringstechnische vraagstukken.

Beeld: Kiesraad

Termijn
De Kiesraad adviseert om de termijn voor het organiseren van een referendum te verruimen. Hierdoor hebben kiezers in het buitenland meer tijd om zich te laten registreren als kiezer, krijgen gemeenten die niet meer gewend zijn aan het stemmen met het rode potlood meer tijd om de noodzakelijke voorbereidingen te treffen en kan er beter rekening worden gehouden met de spreiding van de schoolvakanties.

Vaststellen van de opkomst
Bij het referendum is het belangrijk dat de opkomst officieel wordt vastgesteld. Dit is van belang bij de vraag hoe zwaar de uitkomst van het referendum moet meewegen bij de beslissing van de Tweede Kamer over het goedkeuren van het verdrag. In het wetsvoorstel wordt daarom in navolging van een eerder advies van de Kiesraad hierover een regeling opgenomen.

Geleerd van ervaringen met nationaal referendum 2005
De Kiesraad is verheugd dat eerdere suggesties van de Raad naar aanleiding van de evaluatie van het nationale referendum in 2005 in het wetsvoorstel zijn verwerkt. Op enkele punten zijn echter nog aanscherpingen nodig, zoals bij de termijn voor het bewaren van stembescheiden. Dat is onder andere van belang voor het bewijs in rechterlijke procedures.

Achtergrond
Het wetsvoorstel sluit in belangrijke mate aan bij de Wet raadplegend referendum Europese Grondwet (WrrEG). De Raad van State heeft in 2007 op verzoek van het kabinet geadviseerd over de vraag of er over het verdrag een referendum gehouden zou moeten worden. Recentelijk heeft de Raad van State geadviseerd over het wetsvoorstel.