Opening aanbestedingsprocedure

Op 19 juni 2008 is de Kiesraad de Europese (openbare) aanbestedingsprocedure gestart voor de ontwikkeling van software ter ondersteuning van het verkiezingsproces. Deze software zal in verkiezingstijd - door gemeenten, politieke partijen en de Kiesraad - worden gebruikt bij de kandidaatstelling en in de uitslagberekening.

Beeld: ©Kiesraad

Het is de bedoeling dat de software voor het eerst wordt ingezet bij de verkiezingen van het Europees Parlement van 4 juni 2009. De software zal gebruikt kunnen worden bij de verkiezingen van de leden van de Tweede Kamer, Europees Parlement, provinciale staten, gemeenteraad en bij referenda. De Kiesraad en de VNG hebben hierover afspraken gemaakt.

De software moet voldoen aan de technische eisen die de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, mevrouw Bijleveld, begin april 2008 aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Dit betekent onder meer dat de software open source zal zijn en zoveel mogelijk op basis van open standaarden zal worden ontwikkeld.

De software voorziet niet in aanvullende functionaliteiten, zoals rond de presentatie van de uitslag en de benoeming van stembureauleden. Deze voorzieningen worden apart door de Kiesraad ontwikkeld en zijn daarom niet in de aanbestedingsprocedure meegenomen.

De Kiesraad is in de vaststelling van het Programma van Eisen geadviseerd door externe deskundigen, samengebracht in een Klankbordgroep, en door gebruikersgroepen.

De Kiesraad zal begin 2009 voor de gebruikers van de software een aantal instructiebijeenkomsten in het land organiseren.

Inschrijvingen dienen uiterlijk vrijdag 15 augustus 2008 te zijn ingeleverd. Voor meer informatie over de aanbestedingsprocedure, verwijzen wij u naar www.aanbestedingskalender.nl.