Kiesraad in gelijk gesteld door Raad van State

Op 25 juni 2008 heeft de Raad van State uitspraak gedaan in twee zaken. In beide gevallen is de Kiesraad in het gelijk gesteld. De eerste zaak betrof een beroep tegen de schrapping van de aanduidingen 'Fortuyn' en 'Lijst Pim Fortuyn (LPF)' uit respectievelijk de registers van aanduidingen voor de verkiezing van de Tweede Kamer en het Europees Parlement. De tweede zaak betrof een beroep tegen de schrapping van de aanduiding 'Europa Transparant' uit het register voor de verkiezing van het Europees Parlement.

Beeld: Vincent van den Hoogen Mediatheek Rijksoverheid

Pim Fortuyn
In de eerste zaak had de Kiesraad de aanduidingen 'Fortuyn' en 'Lijst Pim Fortuyn' geschrapt uit de registers omdat de politieke vereniging 'Lijst Pim Fortuyn' niet meer bestaat. Hiertegen werd ingebracht dat de groepering op onrechtmatige wijze zou zijn opgeheven. Hetzelfde zou gelden voor de uitschrijving uit het Handelsregister.
De Raad van State stelt dat de Kiesraad zich terecht baseerde op gegevens uit het Handelsregister. Aangetekend wordt dat de vraag of de opheffing van de vereniging alsook de wijziging van de gegevens uit het Handelsregister rechtmatig zijn, buiten het bereik van het geding vallen.    


Europa transparant
In de tweede zaak had de Kiesraad de aanduiding 'Europa transparant' geschrapt uit het register voor de verkiezing van het Europees Parlement omdat de vereniging Europa Transparant na fusie met de Politieke Vereniging Nederland Transparant niet meer bestaat. Hiertegen werd ingebracht dat dit niet het geval is, nu de politieke groepering wordt voortgezet door de Politieke Vereniging Nederland Transparant.
De Raad van State stelt dat zij deze redenering niet kan volgen, nu het publieke recht op de aanduiding 'Europa Transparant' niet overgaat op een rechtsopvolger algemene titel.


Criteria aanduidingen
Politieke groeperingen met volledige rechtsbevoegdheid kunnen de Kiesraad, als centraal stembureau, verzoeken om een aanduiding (naam) te registreren. Deze aanduiding moet aan verschillende criteria voldoen. Het centraal stembureau schrapt een aanduiding, wanneer de politieke groepering heeft opgehouden te bestaan. Zie hiervoor artikel G 1, zevende lid van de Kieswet