Registratie van lokale partijen 'Trots op ...'

De Kiesraad is de afgelopen tijd benaderd door gemeenten met de vraag hoe zij moeten omgaan met verzoeken tot registratie van lokale 'Trots op...' partijen. Gemeenten vragen zich af of zij een dergelijk registratieverzoek kunnen accepteren, nu de aanduiding 'Trots op Nederland' op landelijk niveau door de Kiesraad is geregistreerd.

Beeld: ©Theo Bos

De Kiesraad meent dat, tenzij aangetoond kan worden dat de lokale partij onderdeel uitmaakt van de landelijke partij 'Trots op Nederland', afwijzend op een dergelijk registratieverzoek moet worden beslist. En wel op grond van de afwijzingsgrond in artikel G 3, vierde lid, onder sub b, van de Kieswet. Dit is in lijn met recente jurisprudentie [1]. Gelet op het samenstel van woorden is het immers verwarrend dat de aanduiding van een lokale 'Trots op (plaatsnaam)' partij in hoofdzaak overeenstemt met een reeds geregistreerde aanduiding van een andere politieke groepering, in dit geval Trots op Nederland. Bovendien zou de indruk kunnen ontstaan dat de lokale partij onderdeel is van of ressorteert onder de landelijke partij 'Trots op Nederland'. 


Moment van registratie
Anders ligt het, zo stelt de Kiesraad, als de aanduiding van een lokale 'Trots op' partij eerder geregistreerd is dan de aanduiding 'Trots op Nederland' in het register voor de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer (dit gebeurde op 16 april 2008). In dat geval is deze eerdere registratie wel rechtsgeldig en onherroepelijk. Omdat de aanduiding 'Trots op Nederland' op het moment van een dergelijke registratie nog niet landelijk geregistreerd was, kon toen immers nog niet aan die aanduiding 'Trots op Nederland' worden getoetst.
Dit impliceert dat de aanduiding 'Trots op Nederland' te zijner tijd niet in die gemeente kan worden gebruikt bij de gemeenteraadsverkiezingen, omdat er al een eerdere lokale 'Trots op' partij was geregistreerd [2].
 

Beroepsmogelijkheden
De Kiesraad wijst er voor de goede orde op dat besluiten van de gemeentelijke centrale stembureaus aan het oordeel van de rechter kunnen worden onderworpen. Tegen een besluit tot registratie van een aanduiding (of tot afwijzing van een verzoek tot registratie) staat binnen 6 dagen na de openbare kennisgeving van dat besluit beroep open bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
Tegen een besluit tot blokkering van de doorwerking in een gemeente van een landelijk geregistreerde aanduiding kan binnen 6 dagen na de bekendmaking van dat besluit beroep worden aangetekend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
Voor deze beroepsmogelijkheden gelden regels die afwijken van de Algemene wet bestuursrecht. Zie hiervoor artikel G 5 en D 9 van de Kieswet.

--------------------------------------------------------------------------------
[1] ABRvS 21 juni 2001, nr. 200102056/1 (Leefbaar Zutphen / Stadspartij/Leefbaar Zutphen) en ABRvS 28 december 2005, nr. 200510219 (Nederland Transparant/Venray Transparant).
[2] Het gaat hier om de zogenaamde blokkering van de doorwerking van een landelijk geregistreerde aanduiding naar het lokale niveau, voorgeschreven in artikel G 4, tweede lid, van de Kieswet. Een dergelijk besluit wordt overigens pas genomen enige tijd voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen, in het geval van de komende verkiezingen eind 2009.