Voorlopige gunning opdracht software

Het ziet ernaar uit dat het bedrijf IVU Traffic Technologies AG (IVU) voor Nederland software gaat ontwikkelen ter ondersteuning van het verkiezingsproces. De Kiesraad heeft op 15 september jongstleden besloten om een opdracht hiertoe te 'gunnen' aan IVU, een Duits softwarebedrijf met een Nederlandse dochter in Veenendaal. Het gaat nog om een voorlopige gunning: betrokkenen krijgen vijftien dagen de gelegenheid om een kort geding aan te spannen tegen het voornemen om te gunnen aan IVU. Naar verwachting wordt op 2 oktober aanstaande bekendgemaakt aan wie de opdracht definitief toekomt.

Ongeveer vijftig bedrijven toonden belangstelling voor het project; zij downloaden de betreffende aanbestedingsdocumenten. Twee bedrijven schreven uiteindelijk in voor de opdracht, die de Kiesraad in een Europese aanbestedingsprocedure had uitgezet. De Kiesraad beoordeelde de inschrijvingen op basis van eerder vastgestelde functionele en technische eisen. De software zal met name ondersteuning bieden bij de kandidaatstelling en de uitslagberekening.
IVU is niet onbekend met het maken van verkiezingssoftware. Het bedrijf maakte eerder voor de Duitse overheid (open source) verkiezingssoftware voor de landelijke en de Europese verkiezingen. Voor Nederlandse opdrachtgevers maakte IVU met name logistieke software voor de openbaar vervoersector.
In oktober wordt begonnen met het bouwen van de software. Hierna volgt een uitgebreide testperiode. De sofware moet in het voorjaar van 2009 ter beschikking komen van gebruikers: centrale en hoofdstembureaus bij de gemeenten, politieke partijen en de Kiesraad zelf. De software kan dan bij de volgende verkiezingen, voor het Europees Parlement op 4 juni 2009, voor het eerst worden gebruikt