Definitieve gunning verkiezingssoftware

De Europese (openbare)aanbestedingsprocedure voor de ontwikkeling van verkiezingssoftware is afgerond. Op 15 september 2008 heeft de Kiesraad deze opdracht, mede namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), voorlopig gegund aan het bedrijf IVU Traffic Technologies AG (IVU). Omdat betrokkenen geen gebruik hebben gemaakt van de gelegenheid om tegen dit besluit een kort geding aan te spannen, is de opdracht nu definitief gegund aan IVU. Deze week vinden al de eerste inhoudelijke besprekingen plaats.

Beeld: Kiesraad

IVU is niet onbekend met het maken van verkiezingssoftware. Het bedrijf maakte eerder voor de Duitse overheid (open source) verkiezingssoftware voor de landelijke en de Europese verkiezingen. Voor Nederlandse opdrachtgevers maakte IVU met name logistieke software voor de openbaar vervoersector.
Testperiode
In oktober wordt begonnen met het bouwen van de software. Hierna volgt een uitgebreide testperiode. De software moet in het voorjaar van 2009 ter beschikking komen van gebruikers: centrale en hoofdstembureaus bij de gemeenten, politieke partijen en de Kiesraad zelf. De software kan dan bij de volgende verkiezingen, voor het Europees Parlement op 4 juni 2009, voor het eerst worden gebruikt.