Stembureaus toch om 21.00 uur dicht

Stembureaus gaan bij de eerstvolgende verkiezingen toch om 21.00 uur dicht. Staatsecretaris Bijleveld overwoog aanvankelijk om de stembureaus een uur eerder te laten sluiten, om 20.00 uur. Dit zou de stembureaus meer tijd geven voor het tellen van de stemmen. Hier is meer tijd mee gemoeid omdat er weer met het rode potlood gestemd gaat worden.

Beeld: Dirk Hol Mediatheek Rijksoverheid

Voor aanpassing van de openingstijden is een wijziging nodig van artikel J 1 , tweede lid van de Kieswet. De staatssecretaris heeft aangekondigd bij de behandeling van het wetsvoorstel inrichting verkiezingsproces het punt van de openingstijden alsnog te willen bespreken. De Kiesraad heeft zopas geadviseerd, in zijn advies over genoemd  wetsvoorstel, om de sluitingstijd van stembureaus een uur te vervroegen met het oog op een tijdige telling van de stemmen.


Verruiming openingstijden
De openingstijden van de stembureaus zijn de laatste zestig jaar een paar keer verruimd. In 1954 begon het met een verlating tot 19.00 uur. In 1997 werd dat nog een uur later, tot 20.00 uur. De verwachting was dat een verruiming van de openingstijden de opkomst bij verkiezingen zou bevorderen. Bovendien zou het passen in een trend van grotere dienstverlening aan de burgers.


Serviceverlening
Vier jaar later, in 2001, werd de duur van stemming een laatste keer verruimd tot 21.00 uur. De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K. de Vries, stelde vast dat verruiming van openingstijden niet had bijgedragen aan een grotere opkomst. Het argument van serviceverlening woog voor de minister echter zwaar genoeg voor een verdere verruiming. Stembureaus zouden even goed voldoende tijd hebben voor het tellen van de stemmen aangezien 'het stemmen door middel van stemmachines en stemcomputers het stemproces eenvoudiger verloopt en de uitslagvaststelling aan het einde van de zitting van het stembureau sneller (..) kan geschieden' (uit de Memorie van Toelichting).   

   
Mobiele stembureaus
Voor mobiele stembureaus bestaat er al de mogelijkheid om eerder te sluiten. Zij kunnen eerder dan 7.30 uur opengaan, en vroeger (maar niet later) dan 21.00 uur sluiten. Een mobiel stembureau wordt vaak ingericht op publiektrekkende locaties, zoals een ziekenhuis of een winkelcentrum. Ook is het bedoeld om kiezers tegemoet te komen die minder mobiel zijn.