Kiesraad ziet definitief af van ontwikkeling aanvullende verkiezingssoftware

02 december 2008 De Kiesraad heeft gisteren definitief besloten af te zien van de ontwikkeling van een aanvullend pakket verkiezingssoftware. Reden is dat er zich inmiddels meerdere marktpartijen hebben aangediend die in deze behoefte van gemeenten kunnen voorzien. Concreet betekent dit dat de Kiesraad geen software zal aanbieden die het logistieke proces rond de inrichting van stembureaus en de presentatie van de uitslag ondersteunt. Het besluit heeft geen gevolgen voor de ontwikkeling van OSV (Ondersteunende Software Verkiezingsproces), de software die de kandidaatstelling en de berekening en vaststelling van de verkiezingsuitslag ondersteunt: de bouw van deze software gaat gewoon door.

De Kiesraad zal de bij hem bekende marktpartijen uitnodigen om te overleggen over gegevensuitwisseling tussen OSV en de aanvullende software. Andere geïnteresseerde bedrijven of instanties kunnen zich natuurlijk ook tot de Kiesraad wenden. 

Later deze maand zal meer gedetailleerde informatie op de website van de Kiesraad verschijnen over de functionaliteiten van OSV. De eerste programma's van OSV worden deze maand opgeleverd waarna met de test wordt begonnen. De software moet in het voorjaar van 2009 ter beschikking komen van gebruikers: centrale en hoofdstembureaus, gemeenten, politieke partijen en de Kiesraad zelf. De software kan bij de verkiezingen voor het Europees Parlement op 4 juni 2009 voor het eerst worden gebruikt.