Ondersteunende Software Verkiezingen (OSV)

De Kiesraad ontwikkelt op dit moment ondersteunende verkiezingssoftware. Het gaat hier om ondersteunende software omdat het papieren proces leidend is en blijft. De software is bij de eerstvolgende verkiezingen, die van het Europees Parlement op 4 juni 2009, te gebruiken. In dit bericht wordt informatie gegeven wat gebruikers van OSV kunnen verwachten.

Beeld: ©Kiesraad

Kandidaatstelling

De software ondersteunt de kandidaatstelling en de berekening en vaststelling van de verkiezingsuitslag. Wat de kandidaatstelling betreft gaat het om het opstellen van de kandidatenlijsten door de politieke partijen, de vaststelling van de geldigheid van de lijsten door het hoofdstembureau en de nummering en publicatie van de lijsten door het centraal stembureau. De bij de kandidaatstelling behorende modellen (H 1, H 3-1, H 3-2, H 4, H 9,
I 10 en Y 13) kunnen worden aangemaakt met behulp van de gegevens die in de software worden ingevuld en vervolgens worden uitgeprint. Naar verwachting kunnen de politieke partijen begin maart 2009 over de software beschikken.

Berekening en vaststelling verkiezingsuitslag

Gemeenten, hoofdstembureaus en centrale stembureaus zijn de belangrijkste gebruikers van de software ter ondersteuning van de berekening en vaststelling van de verkiezingsuitslag. De resultaten van de verkiezingen op stembureauniveau worden bij de gemeenten na afloop van de verkiezingen in de software ingevoerd. Vervolgens kunnen alle processen-verbaal worden aangemaakt die bij gemeente, hoofdstembureau en centraal stembureau nodig zijn voor de vaststelling van de uitslag (modellen I 1, I 4, I 9, I 10, I 12-1, I 12-2, N 11, O 3, P 22-1 en P 22-2). Aan het eind van het proces kunnen de benoemingsbrieven worden uitgedraaid.
De gegevens die worden uitgewisseld tussen de verschillende gebruikers zijn gestructureerd volgens een internationale standaard, genaamd EML (Election Markup Language; EML is een vorm van XML specifiek voor verkiezingen) versie 5.0. De bestanden zijn niet versleuteld en dus leesbaar voor iedereen die ze ontvangt. Nadat het proces-verbaal is vastgesteld, kunnen bestanden niet meer worden gewijzigd. Dit kan worden gecontroleerd met behulp van een zogenaamde hashcode. De software kan worden gebruikt op gangbare versies van Windows, Linux en Mac OS/X.

Afstemming software

De Kiesraad zal in overleg treden met de commerciƫle aanbieders van aanvullende software die het logistieke proces rond de inrichting van stembureaus en de presentatie van de uitslag ondersteunen. Dit om er voor te zorgen dat de verschillende software zoveel mogelijk op elkaar aansluit.
In januari 2009 zal meer informatie op deze website verschijnen. Er zal dan meer bekend zijn over de planning en over de instructiebijeenkomsten die de Kiesraad gaat organiseren voor de gebruikers van OSV.