Controle stembiljetten door stembureauleden

Vorige week werd bekend dat er in de gemeente Dronten abusievelijk stembiljetten huis-aan-huis zijn bezorgd. Voor kieskring 5 (Lelystad) zijn inmiddels, met uitzondering van de gemeente Almere, nieuwe stembiljetten gedrukt. Deze nieuwe stembiljetten hebben een rode streep op voor- en achterzijde, zodat zij te onderscheiden zijn van de oude stembiljetten. De oude stembiljetten mogen niet meer worden gebruikt.

Beeld: Kiesraad

Het is belangrijk dat alle stembureauleden in Nederland ?s avonds bij het openen van de stembus controleren of er geen oude stembiljetten uit kieskring 5 tussen zitten. Dit stembiljet is te herkennen aan de vermelding van Kieskring 5 Lelystad aan de bovenzijde van het stembiljet.
De Kiesraad adviseert de stembureauleden om:
• deze oude stembiljetten apart te houden;>
• over het aantreffen van dit (deze) stembiljet-(ten) plus het aantal een opmerking te maken in het proces-  verbaal;
• de oude stembiljetten apart verzegeld te bewaren.

Belangrijk: de oude stembiljetten dienen niet als ongeldig te worden aangemerkt. Deze stembiljetten mogen in het geheel niet worden gebruikt en de vraag of zij ongeldig zijn, is dus niet aan de orde. Verder zou bij het ongeldig verklaren het aantal uitgereikte stembiljetten niet meer overeenkomen met het aantal uitgereikte stembiljetten, waardoor ook de opkomstcijfers oneigenlijk hoog zouden worden.