Restzetels en lijstencombinaties verkiezing Europees Parlement

Bij de verdeling van de zetels over de verschillende lijsten is eerst aan elke partij en aan de drie lijstencombinaties een aantal zetels toegewezen. Dat aantal zetels is gelijk aan het aantal keer dat de lijst of de combinatie de kiesdeler heeft gehaald.

Beeld: Kiesraad

Bij de eerste toewijzing zijn 21 zogenoemde volle zetels verdeeld. Er waren dus nog 4 restzetel te verdelen. Deze zetels zijn volgens het systeem van de grootste gemiddelden verdeeld.

De restzetels zijn, in volgorde van toedeling, toegekend aan lijstencombinatie 1 (CDA - Europese Volkspartij en ChristenUnie-SGP), lijstencombinatie 3 (VVD - Europese Liberaal-Democraten) en Democraten 66 (D66), de SP (Socialistische Partij)  en aan lijstencombinatie 2 (P.v.d.A./Europese Sociaaldemocraten en GROENLINKS).

Lijstencombinatie, lijst volle zetels restzetels totaal
Lijstencombinatie 1 (lijst 1 en lijst 6) CSA - Europese Volkspartij en ChristenUnie-SGP 6 1 7
Lijstencombinatie 2 (lijst 2 en lijst 4) PvdA/Europese Sociaaldemocraten en GROENLINKS 5 1 6
Lijstencominatie 3 (lijst 3 en lijst 7) VVD - Europese Liberaal-Democraten en Democraten 66 (D66) 5 1 6
Lijst 5 SP (Socialistische Partij) 1 1 2
Lijst 14 PVV (Partij voor de Vrijheid) 4   4
Totaal 21 4 25

Voor de toewijzing van zetels binnen de lijstencombinaties is een vergelijkbaar systeem gevolgd. Eerst is door het totaal aantal stemmen dat door de combinatie is gehaald, te delen door het aantal behaalde zetels, de combinatiekiesdeler vastgesteld. Vervolgens zijn de volle zetels toegedeeld, waarna de restzetels binnen de lijstencombinatie op basis van het systeem van grootste overschotten zijn verdeeld. Bij elk van de lijstencombinaties betrof het steeds één restzetel.

Zetelverdeling binnen de lijstencombinaties volle zetels restzetels totaal
Lijstencombinatie 1 (lijst 1 en lijst 6) CDA - Europese Volkspartij en ChristenUnie - SGP      
CDA - Europese Volkspartij 5   5
ChristenUnie -SGP 1 1 2
Lijstencombinatie 2 (lijst 2 en lijst 4) PvdA/Europese Sociaaldemocraten en GROENLINKS      
PvdA/ Europese Sociaaldemocraten 3   3
GROENLINKS 2 1 3
Lijstencombinatie 3 (lijst 3 en lijst 7) VVD - Europese Liberaal-Democraten en Democraten 66 (D66)      
VVD - Europese Liberaal-Democraten 3   3
Democraten 66 (D66) 2 1 3

De drie lijstencombinaties worden alle in aanmerking genomen bij de zetelverdeling, omdat elk van de deelnemende partijen ook een zetel zou hebben behaald als er geen lijstencombinatie zou zijn aangegaan. Er is ook berekend hoe de zetelverdeling zou zijn geweest als er in het geheel geen lijstencombinaties waren gevormd. In dat geval zou GROENLINKS één zetel minder (2 in plaats van 3) en de PVV (Partij voor de Vrijheid) één zetel meer (5 in plaats van 4) toegewezen hebben gekregen.

Mogelijke 26e zetel

In de komende zittingsperiode van het Europees Parlement valt aan Nederland mogelijk een extra zetel toe. Dit gebeurt op grond van afspraken in Europees verband en indien het Verdrag van Lissabon in werking is getreden. De Staatssecretaris van BZK heeft te kennen gegeven dat deze zetel moet worden toegekend als ware het een extra restzetel. Ervan uitgaande dat dit gebeurt, valt deze 26e zetel toe aan de PVV (Partij voor de Vrijheid). Deze partij zou deze restzetel ook hebben gekregen, indien de uitslag na de verkiezing meteen op basis van 26 zetels zou zijn vastgesteld.