Herindelingsverkiezingen gemeenten in najaar

Dit najaar, op 18 november 2009, vinden maar liefst zes gemeentelijke herindelingsverkiezingen plaats. Dit is het gevolg van samenvoegingen van gemeenten. Hieruit ontstaan de (gefuseerde) gemeenten Venlo (uit het huidige Arcen en Velden en Venlo), Horst aan de Maas (uit Horst aan de Maas, Sevenum en - een deel van - Meerlo-Wanssum), Venray (uit Venray en andere deel Meerlo-Wanssum), Oldambt (uit Reiderland, Scheemda en Winschoten), Peel en Maas (uit Helden, Kessel, Maasbree en Meijel) en Zuidplas (uit Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen-Moerkapelle). De herindelingen krijgen hun beslag op 1 januari 2010. (Foto: provincie Zuid-Holland)

Registratie van aanduidingen

Plaatselijke politieke partijen in de nieuwe gemeenten Oldambt en Zuidplas die zich aldaar willen registreren voor de herindelingsverkiezingen dienen dit uiterlijk 24 augustus 2009 te doen, en wel bij het centraal stembureau van de organiserende gemeente. Zij moeten voldoen aan alle eisen van artikel G 3 van de Kieswet. Dit geldt voor alle plaatselijke partijen, ook die van de organiserende gemeente, die al dan niet zitting hebben in de raad van één van de gemeenten. De uiterste registratiedatum voor plaatselijke partijen die willen deelnemen aan de verkiezingen in een van de overige (Limburgse) gemeenten moet nog worden vastgesteld door de Provinciale Staten Limburg.

Kandidaatstelling

Op 6 oktober 2009 dienen de deelnemende partijen vervolgens hun kandidatenlijsten in te leveren (dag van de kandidaatstelling). Omdat bij een gemeentelijke herindeling een nieuwe gemeente ontstaat, dienen bij de kandidaatstelling alle politieke groeperingen (ook de al landelijk geregistreerde) verplicht (opnieuw) ondersteuningsverklaringen te overleggen en een waarborgsom te betalen.

Wet algemene regels herindeling

Als besloten is tot samenvoeging van gemeenten, dienen tussentijds verkiezingen plaats te vinden voor de gemeenteraad van de nieuwe gemeente. De Wet algemene regels herindeling bepaalt dat de herindeling altijd ingaat op 1 januari. De verkiezingen worden daarom in het najaar voorafgaand aan de datum van herindeling gehouden. Deze wet wijst één gemeente aan die belast is met de organisatie van de verkiezingen.

Aftreden raadsleden en zitting nemen nieuwe leden
Na de stemming en de bekendmaking van de verkiezingsuitslag, treden de raadsleden van de oude gemeenten af, en wel met ingang van de dag voorafgaande aan de datum van de herindeling. De eerste vergadering van de nieuwe raad is op de eerste werkdag volgend op de datum van de herindeling. In deze vergadering worden ook de wethouders benoemd.