Evaluatie kabinet verkiezing Europees Parlement

Het kabinet ziet geen aanleiding om de openingstijden van de stemlokalen met een uur te vervroegen. Dit blijkt uit een brief die de staatsecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, mevrouw Bijleveld, namens het kabinet naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Deze brief informeert de Kamer over de uitkomsten van een evaluatie naar de afgelopen verkiezingen voor het Europees Parlement.

Beeld: Mediatheek Rijksoverheid

Vervroegde sluiting

De NVVB, VNG en Kiesraad hadden zich voor vervroegde sluiting uitgesproken, met het oog op de extra belasting die het handmatig tellen van de stemmen met zich meebracht. Voor het kabinet, zo blijkt uit de brief, weegt zwaar dat ‘het wenselijk is de kiezer zoveel mogelijk in de gelegenheid te stellen zijn stem uit te brengen.’

Efficiënter tellen

Gemiddeld blijken gemeenten 90 minuten nodig te hebben gehad voor het tellen van de stemmen. Dit is volgens de staatssecretaris niet significant langer ‘in vergelijking met eerdere verkiezingen waarbij handmatig werd gestemd’. Wel denkt de staatsecretaris dat het telproces efficiënter kan worden georganiseerd, en zal de concrete mogelijkheden daartoe in overleg met gemeenten in kaart brengen.

Identificatieplicht

Een andere onderwerp dat in de evaluatie is betrokken, is de introductie van de identificatieplicht, in gemeenten die meededen met het experiment met het stemmen in een willekeurig stemlokaal (SWS). Ook op dit punt ziet het kabinet geen aanleiding tot heroverweging. Uit de evaluatie blijkt overigens dat het draagvlak voor deze identificatieplicht aanzienlijk is: 83 % van de kiezers blijkt het een goede zaak te vinden, 6 % een slechte zaak. 

Andere onderwerpen

Andere onderwerpen die in de evaluatie zijn betrokken zijn de identificatieplicht, het briefstemmen door kiezers die niet in Nederland wonen en het stemmen door militairen op missie.