Software kandidaatstelling

Op maandag 23 november jl. is de software voor de kandidaatstelling voor de gemeente raadsverkiezingen naar alle gemeenten verzonden. Daarnaast is de software voor de (lokale) politieke partijen via deze website te downloaden (zie onder). Gemeenten hebben, net als bij de Europese verkiezingen, weer de mogelijkheid een helpdeskovereenkomst af te sluiten en er worden weer instructiebijeenkomsten in het land georganiseerd, zowel voor gemeenten als voor de politieke partijen. Hiervoor zijn gemeenten inmiddels door de softwareleverancier IVU benaderd.

Beeld: ©Kiesraad

Er zijn zowel bij IVU als bij de Kiesraad enige vragen binnengekomen van gemeenten over de stijging van de prijs voor de helpdesk. De stijging wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door twee zaken: allereerst kunnen alle politieke partijen, via de gemeenten, nu ook gebruikmaken van de helpdesk. De verwachting is dat de gemeenten dan ook minder werk hebben aan de ondersteuning van de politieke partijen bij de kandidaatstelling. Ten tweede gebruiken de gemeenten nu alle programma’s van OSV in plaats van één. Aangezien het gemeenteraadsverkieizngen betreffen, maken gemeenten gebruik van de programmatuur voor het onderzoek en vaststelling van de kandidatenlijsten en de programmatuur voor de zetelverdeling. 

Kosten

Omdat de uitleg over de kostenstijging ontbrak in de aanbiedingsbrief van de helpdeskovereenkomst is daarover contact geweest met de VNG. Nu gemotiveerd is waar de kostenstijging op gebaseerd is, heeft de VNG aangegeven begrip ervoor te hebben. Verder heeft de softwareleverancier aangegeven dat de kosten bij een volgende verkiezing niet opnieuw zullen stijgen, maar eerder weer zullen afnemen aangezien er minder programma’s worden gebruikt. Net als bij de Europese verkiezingen, wordt ook nu geadviseerd een helpdeskovereenkomst af te sluiten.

Software

Vanaf hier kunt u de software voor de kandidaatstelling voor politieke partijen downloaden.