Doorwerking geregistreerde aanduidingen

In maart 2010 worden er weer gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Politieke partijen die aan deze verkiezingen willen meedoen, kunnen uiterlijk 7 december 2009 een naam (de wet zegt: aanduiding) registeren bij de gemeente waarin ze willen meedoen. Niet alle politieke partijen hoeven dit echter te doen.

Beeld: Kiesraad

Partijen die zich al eerder geregistreerd hadden voor de gemeenteraadsverkiezingen en hebben meegedaan of zitting hebben in de gemeenteraad, hoeven dit niet opnieuw te doen.

Ook politieke partijen die zich geregistreerd hebben bij de Kiesraad voor deelname aan de Tweede Kamerverkiezingen, hoeven zich niet ook nog apart te registreren bij de gemeente. Hun registratie bij de Kiesraad werkt door naar de gemeenteraadsverkiezingen. Dit betekent dat de naam die ze bij de Kiesraad geregistreerd hebben voor de Tweede Kamerverkiezingen, ook gebruikt kan worden voor de gemeenteraadsverkiezingen.

U kunt hier het register voor de Tweede Kamerverkiezing raadplegen en zien welke politieke partijen op grond van doorwerking aan de gemeenteraadsverkiezingen kunnen deelnemen.