Wijzigingen Kieswet en Kiesbesluit

Met ingang van 1 januari 2010 zijn enkele zaken met betrekking tot de kandidaten lijsten gewijzigd. Zo is in de Kieswet in het nieuwe artikel H 6 bepaald dat politieke groeperingen op kandidatenlijsten maximaal 50 (was 30) kandidaten mogen plaatsen. Indien de politieke groepering bij de vorige verkiezing meer dan 15 zetels (dus minimaal 16) heeft gehaald, mogen maximaal 80 kandidaten op de lijst worden geplaatst. Dit betekent dat stembiljetten van een behoorlijk groot formaat kunnen voorkomen.

Beeld: Kiesraad

Als gevolg van een wijziging van artikel H 2 van het Kiesbesluit is het invullen van het adres van een kandidaat op de kandidatenlijst niet meer verplicht. In artikel H 2, eerste lid, van het Kiesbesluit is bepaald dat het adres van een kandidaat kan worden vermeld. Vermelding van de woonplaats is wel verplicht. Deze regeling geldt ook voor de adressen (van ondersteuners) op ondersteuningsverklaringen.

Ten slotte is in artikel J 1 van het Kiesbesluit bepaald dat de burgemeester de kandidatenlijsten op het adres van de kiezers bezorgt. Hierbij moeten voortaan ook alle adressen en de openingstijden van de stembureaus worden vermeld.