Beroepszaken geldigheid kandidatenlijsten

Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart konden politieke groeperingen op 19 januari hun kandidatenlijsten inleveren. Vervolgens hebben de hoofdstembureaus op 22 januari een besluit genomen over de geldigheid hiervan. Er zijn in totaal veertien beroepschriften ingediend met betrekking tot de kandidatenlijsten. Het kan daarbij gaan om de geldigheid van de kandidatenlijsten, de handhaving van daarop voorkomende kandidaten en het handhaven van de daarboven geplaatste aanduiding van een politieke groepering.

Beeld: Vincent van den Hoogen Mediatheek Rijksoverheid

Tot 26 januari 24.00 uur (dit is binnen vier dagen na een besluit van een Hoofdstembureau) konden belanghebbenden en kiezers een dergelijk beroep instellen.

Raad van State

Dit beroep moet worden ingesteld bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Deze afdeling, die hierbij advies vraagt aan de Kiesraad, doet vervolgens binnen zes dagen na ontvangst van het beroep een uitspraak. Voor de agenda van behandeling en informatie over de uitspraken in deze beroepszaken zie: www.raadvanstate.nl .