Stempas

Voor de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart krijgen kiesgerechtigden - uiterlijk op 17 februari - op hun huisadres een uitnodiging om te stemmen. Met deze zogenoemde stempas kan in elk stembureau binnen de gemeente worden gestemd. Is iemand niet in de gelegenheid om zelf zijn stem uit te brengen, dan kan hij dit bij volmacht door een andere kiezer laten doen. Op de stempas staat het adres van het voor de kiezer dichtsbijzijnde stembureau. Maar een kiezer mag ook in een stembureau naar keuze binnen de gemeente zijn stem uitbrengen.

Beeld: Kiesraad

Vervangende stempas

Een kiezer die ten onrechte geen stempas heeft ontvangen of die zijn pas is verloren, kan schriftelijk of mondeling op het gemeentehuis een vervangende stempas aanvragen. Dit kan, afhankelijk van de gemeente, tot uiterlijk 1 of 2 maart. 

Als een kiezer in verkiezingstijd verhuist, kan het zijn dat hij nog moet stemmen in zijn oude gemeente. Beslissend daarbij is de datum van kandidaatstelling, in dit geval was dat 19 januari 2010.

Het adres waarop de kiezer op die dag officieel staat ingeschreven bepaalt waar hij mag stemmen. Op dit adres zal de stempas worden bezorgd.