Vervroegde verkiezingen Tweede Kamer

Als gevolg van de val van het kabinet Balkenende IV zullen er nog dit jaar verkiezingen voor de Tweede Kamer plaatsvinden. De datum waarop de stemming wordt gehouden, is afhankelijk van het officiële Koninklijke besluit tot ontbinding van de Tweede Kamer. In dit ontbindingsbesluit wordt de dag van kandidaatstelling bepaald. Volgens de Kieswet moet de dag van kandidaatstelling plaatsvinden binnen 40 dagen na de datum van het ontbindingsbesluit. Op de 43e dag na de dag van kandidaatstelling vindt dan de stemming plaats.

Beeld: ©Teun Berserik

Doorgaans zit er enige tijd tussen de val van het kabinet en de ondertekening van het ontbindingsbesluit. In het buitenland woonachtige kiezers moeten de gelegenheid krijgen om zich te laten registreren. Nieuwe partijen kunnen deze tijd benutten om een aanduiding voor de komende verkiezing te laten registreren. Op grond van de Kieswet moet deze registratie uiterlijk op de 43e dag voor kandidaatstelling door het centraal stembureau (de Kiesraad) zijn ontvangen.

Ontbindingsverkiezingen

De verkiezingen voor de Tweede Kamer vinden normaal gesproken om de vier jaar plaats, in maart. De laatste Tweede Kamerverkiezingen vonden plaats op 22 november 2006. Ook dit waren zogenoemde ontbindingsverkiezingen: de verkiezingen waren gepland voor 15 mei 2007, maar werden vervroegd door de val van het kabinet Balkenende III. De volgende verkiezingen hadden normaal gesproken plaatsgevonden op 11 mei 2011.