Hertelling en herstemming

Na de sluiting van de stembureaus, 3 maart om 21.00 uur, is direct begonnen met het, handmatig, tellen van de stemmen. Voorlopige uitslagen zijn inmiddels bekend gemaakt. In enkele gemeenten is sprake van een hertelling van de stemmen. Een daadwerkelijk besluit over een eventuele hertelling wordt genomen door het centraal stembureau, dat twee dagen na de stemming de officiële uitslag bekendmaakt, dan wel door de zittende gemeenteraad, in zijn laatste zitting.

Beeld: Kiesraad

Zwaarwegende redenen

Er moeten zwaarwegende redenen zijn om tot een hertelling over te gaan. De Kieswet bepaalt (artikel P21) dat tot een hertelling kan worden overgegaan indien: 1. een ernstig vermoeden bestaat dat door 1 of meer stembureaus bij de stemopneming zodanige fouten zijn gemaakt 2. dat zij van invloed kunnen zijn op de zetelverdeling.

Herstemming

Wil een hertelling nog wel eens voorkomen, een herstemming is tamelijk zeldzaam. In geval van een herstemming wordt er een nieuwe verkiezing georganiseerd. Deze herstemming kan beperkt blijven tot een of enkele stembureaus. Alleen de zittende (oude) gemeenteraad, dus niet het centraal stembureau, kan een stemming ongeldig verklaren en tot een herstemming besluiten, en wel in het kader van het geloofsbrievenonderzoek. Dit is bepaald in de Kieswet artikel V6. Over een herstemming wordt beslist in het kader van het onderzoek van de geloofsbrieven. Een situatie waarin in het verleden is besloten tot herstemming: kiezers in een bepaalde gemeente waren niet geïnformeerd over de lijstencombinaties tussen partijen; ze stonden noch op de toegezonden kandidatenlijsten noch op de stembiljetten.