Advies over lijstencombinaties verkiezing Eerste Kamer

De Kiesraad heeft een advies uitgebracht over een voorgestelde wijziging van de Kieswet. Het betreft een andere opzet van de mogelijkheid tot het aangaan van lijstencombinaties voor de verkiezing van de leden van de Eerste Kamer.

Beeld: Kiesraad

Op basis van de huidige regeling kunnen politieke partijen die voor de Eerste Kamerverkiezingen een lijstencombinatie met een andere partij willen aangaan dat nog doen nadat de provinciale statenverkiezingen hebben plaatsgevonden. Aangezien de Eerste Kamer gekozen wordt door de leden van provinciale staten, is het voor partijen mogelijk om na bekendwording van de uitslag van een provinciale statenverkiezingen te beslissen of en in hoeverre het aangaan van een lijstencombinatie voor de Eerste Kamerverkiezing voor hen zinvol is en eventueel een extra restzetel oplevert. 

Eenvoudiger alternatief

De Kiesraad is het met de staatssecretaris van BZK eens dat dit niet zou moeten kunnen. De Kiesraad vindt de voorgestelde regeling onnodig ingewikkeld en afwijkend van het systeem van de Kieswet en stelt een eenvoudiger alternatief voor: al vóór de provinciale statenverkiezing dient een verklaring tot het aangaan van een lijstencombinatie te worden ingeleverd, waarover pas na die verkiezing door de Kiesraad wordt beslist.