Advies gemeentelijke herindelingen
Normaliter vinden er eens in de vier jaar gemeenteraadsverkiezingen plaats. Dit ritme wordt doorbroken in geval van gemeentelijke herindelingsverkiezingen. Met name als deze halverwege de reguliere zittingsduur van een gemeenteraad plaatsvinden, vinden er (ter plaatse) maar liefst drie raadsverkiezingen in een periode van vier jaar plaats. Om dit te voorkomen, zou de zittingsduur van een gemeenteraad kunnen worden opgerekt. Maar tot hoe lang?
De Kiesraad, op dit punt om advies gevraagd door de staatssecretaris, vindt het aanvaardbaar dat, in geval van een gemeentelijke herindeling halverwege een zittingsperiode, deze wordt verlengd tot maximaal zes jaar en drie maanden. Dit betreft dan de periode van 1 januari in het jaar van herindeling, tot maart van het jaar waarin, na een reguliere verkiezing te hebben overgeslagen, weer wordt aangesloten bij die reguliere gemeenteraadsverkiezingen. De Kiesraad ziet daarbij geen uitvoeringstechnische bezwaren.
Flexibel
De Kiesraad komt mogelijk op een later moment terug op het vraagstuk van een meer flexibele vorm van gemeenteraadsverkiezingen. Daarbij kan worden gedacht aan een regeling die het gemeenten in bepaalde gevallen mogelijk maakt om tussentijdse ontbinding mogelijk te maken en verkiezingen uit te schrijven.
Advies Rob
Ook de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) heeft, op verzoek van de staatssecretaris, advies uitgebracht over gemeentelijke herindelingsverkiezingen. De Rob gaat in zijn advies in op onder meer de continuïteit van het lokale bestuur en het fusieproces van de ambtelijke en bestuurlijke organisaties.