Tweede Kamer akkoord met wijziging Kieswet

Op 29 juni is de Tweede Kamer akkoord gegaan met een wijziging van de Kieswet. Staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wil de voorkeurdrempel voor de verkiezingen van de Eerste Kamer verhogen en de mogelijkheid van lijstverbindingen beperken.

Al in maart van dit jaar heeft de Kiesraad een advies hierover uitgebracht. Hier kunt u dit advies lezen.

De Eerste Kamer wordt niet rechtstreeks gekozen, maar door provinciale staten. In de huidige situatie kunnen enkele statenleden door middel van voorkeurstemmen grote invloed uitoefenen op de samenstelling van de Eerste Kamer. Met deze wijzigning wil de staatssecretaris daaraan een einde maken door de voorkeurdrempel te verhogen en gelijk te stellen aan de kiesdeler. Zo kunnen alleen kandidaten die op eigen kracht een zetel veroveren de lijstvolgorde doorbreken. Het voorstel om de voorkeurdrempel te verhogen, doet recht aan de gelijkwaardigheid van alle leden van provinciale staten.

Lijstencombinaties

Op basis van de huidige regeling kunnen politieke partijen die voor de Eerste Kamerverkiezingen een lijstencombinatie met een andere partij willen aangaan dat nog doen nadat de provinciale statenverkiezingen hebben plaatsgevonden. Aangezien de Eerste Kamer gekozen wordt door de leden van provinciale staten, is het voor partijen mogelijk om na bekendwording van de uitslag van een provinciale statenverkiezingen te beslissen of en in hoeverre het aangaan van een lijstencombinatie voor de Eerste Kamerverkiezing voor hen zinvol is en eventueel een extra restzetel oplevert. Het wetsvoorstel schrapt de mogelijkheid tot het aangaan van lijstencombinaties voor de Eerste Kamerverkiezingen en ook wordt de mogelijkheid voor politieke groeperingen om meer dan één kandidatenlijst binnen een provincie in te dienen geschrapt. Tevens voorziet het voorstel er in dat het tijdstip van de stemming in de wet wordt vastgelegd. Het voorstel wordt nog behandeld in de Eerste Kamer.