Stemmen onder de achttien
Bijna overal ter wereld mag je (pas) stemmen vanaf achttien jaar. Dat is ook in Nederland het geval, sinds 1972 althans. Toch zijn er een paar landen waar 16- en 17-jarigen al naar de stembus mogen, soms alleen bij lokale verkiezingen, soms ook bij landelijke verkiezingen, zoals in Oostenrijk. Op verzoek van de staatssecretaris van BZK is onderzoek gedaan naar de toekenning van kiesrecht aan 16- en 17-jarigen in andere landen. De staatssecretaris concludeert dat het verlagen van de kiesgerechtigde leeftijd waarschijnlijk voor- noch nadelen heeft.
Argumenten voor verlagen kiesgerechtigde leeftijd
In verschillende landen wordt (of werd) gediscussieerd over verlaging van de kiesgerechtigde leeftijd, blijkt uit het onderzoek van Henk van der Kolk en Kees Aarts (Universiteit Twente). Toch halen voorstellen om dit te realiseren het meestal niet. Onderzocht is welke argumenten in debatten worden gebruikt voor een verlaging. Zo wordt gezegd dat jongeren op de leeftijd van 16 en 17 heel redelijk en volwassen zijn, dat het bijdraagt aan meer politieke betrokkenheid, en dat het leidt tot een grotere opkomst bij verkiezingen. Volgens de studie is er onvoldoende bewijs om dergelijke argumenten te onderbouwen.
Kiesgerechtigde leeftijd in Nederland
Bij de invoering van het algemeen kiesrecht voor mannen in 1917 werd de kiesgerechtigde leeftijd in Nederland op 25 gesteld. Pas in 1946 is dit verlaagd naar 23, en in 1965 wederom naar 21. Zoals gezegd is sinds 1972 de leeftijd van 18 jaar de ondergrens. Later zijn er in het parlement nog wel eens stemmen opgegaan om die leeftijd verder te verlagen, maar zonder succes.