Hertelling in Flevoland
In de vergadering van donderdagavond 10 maart hebben de Provinciale Staten van Flevoland besloten om de stemmen van 40 van de 199 stembureaus opnieuw te tellen. De VVD-fractie Flevoland had een verzoek tot hertelling ingediend bij de voorzitter van Provinciale Staten, commissaris van de Koningin, Leen Verbeek. Aanleiding voor de hertelling was een verschil van tachtig stemmen dat de commissie geloofsbrieven had geconstateerd tussen het aantal ingenomen stempassen en het aantal uitgebrachte stemmen. De hertelling vindt plaats op dinsdag 15 maart vanaf 09.30 uur, in de Topsporthal te Almere, en is toegankelijk voor publiek. Hieronder vindt u meer informatie over hertelling.
Wie kan er besluiten tot een hertelling?
In eerste instantie kan het centraal stembureau daartoe besluiten, maar daarna kunnen ook de huidige Provinciale Staten dat nog. Het centraal stembureau is daarbij gebonden aan de criteria van art. P 21 van de Kieswet: voor een hertelling is alleen reden wanneer sprake is van een ernstig vermoeden dat door een of meer stembureaus bij de stemopneming zodanige fouten zijn gemaakt dat die van invloed kunnen zijn op de zetelverdeling. Provinciale Staten kunnen aansluiting zoeken bij deze criteria, maar zijn daartoe wettelijk niet verplicht. Het gaat om een vrije bevoegdheid van Provinciale Staten. Zij moeten daarbij, kijkend naar alle 'in's and out's' van het concrete geval zelf een afweging maken.
Moet een hertelling alle stembureaus omvatten of kan een hertelling ook in één of in enkele stembureaus worden gehouden?
Ut de Kieswet vloeit voort dat een hertelling alleen plaatsvindt daar waar fouten zijn geconstateerd bij de telling. Een hertelling kan om die reden in één of in enkele stembureaus plaatsvinden.
Is beroep mogelijk tegen de beslissing van Provinciale Staten?
De Kieswet voorziet niet in de mogelijkheid van beroep tegen de beslissing van Provinciale Staten.
Door wie moet een hertelling worden uitgevoerd?
Door Provinciale Staten. De burgemeester die de stembiljetten en overige bescheiden onder zich heeft, moet deze naar Provinciale Staten overbrengen, waarna direct met de hertelling dient te worden begonnen. In de praktijk zullen ambtenaren (liefst met enige verkiezingservaring) veelal assisteren bij een hertelling. Dit is geen enkel probleem, mits maar duidelijk is dat de hertelling plaatsvindt onder verantwoordelijkheid van Provinciale Staten.
Waar moet een hertelling plaatsvinden?
Een hertelling moet plaatsvinden op een door Provinciale Staten daartoe aangewezen plaats. De hertelling moet in het openbaar plaatsvinden, waarbij kiezers aanwezig kunnen zijn.
Voor wanneer moet een hertelling worden afgerond?
Hierover bepaalt de Kieswet niets, maar het ligt in de rede dat de hertelling zo snel mogelijk wordt uitgevoerd, zodat daarna, indien noodzakelijk, zo snel mogelijk een nieuwe uitslag kan worden vastgesteld en de nieuw gekozen Statenleden met hun werkzaamheden kunnen beginnen.
Wat gebeurt er met de opnieuw getelde stembiljetten en stempassen?
Die worden na de hertelling weer per stembureau ingepakt en verzegeld, net zoals in eerste instantie door het stembureau is geschied en weer overgebracht naar de burgemeester van de betreffende gemeente. De Kieswet bepaalt niet hoe lang de stembiljetten vervolgens moeten worden bewaard, maar de praktijk leert dat deze meestal tot zo'n drie maanden na de toelating van de nieuwe Statenleden worden bewaard. Daarna worden ze vernietigd.
Blijven de 'oude' Statenleden gedurende de hertelling hun functie uitoefenen?
Ja, zo lang niet meer dan de helft van de geloofsbrieven van de nieuwe leden onherroepelijk zijn goedgekeurd, blijven de 'oude' leden zitting houden, net zo lang totdat dit wel het geval is.