Samenvoeging van aanduidingen
Politieke partijen die voor de komende Eerste Kamerverkiezing willen samenwerken, kunnen dit doen door hun aanduidingen (namen) samen te voegen. Een samenvoeging van aanduidingen houdt in dat twee of meer partijen gezamenlijk één kandidatenlijst inleveren waarboven de samenvoeging van hun aanduidingen, of de afkortingen daarvan, wordt geplaatst. Deze samengevoegde aanduiding staat vervolgens ook op het stembiljet. Alleen aanduidingen die al voor de Eerste of Tweede Kamer zijn geregistreerd, kunnen worden samengevoegd.
Er gelden de volgende voorwaarden
- De afzonderlijke aanduidingen moeten in de samenvoeging nog wel zelfstandig te onderscheiden zijn. Het moet gaan om een combinatie van de volledige aanduidingen of van afkortingen daarvan. Enige toevoeging is niet toegestaan;
- De samengevoegde aanduiding mag maximaal 35 letters of andere tekens bevatten (spaties, punten en komma’s niet meegerekend);
- De inleveraar van deze kandidatenlijst moet verklaringen van de gemachtigden van de deelnemende partijen overleggen waaruit blijkt dat hij bevoegd is tot het samenvoegen van de aanduidingen.
Inleveren
De kandidatenlijst met daarboven de samengevoegde aanduiding en de verklaringen van de gemachtigden worden, net als de andere lijsten, ingeleverd bij het centraal stembureau (de Kiesraad) op de dag van kandidaatstelling, dinsdag 19 april aanstaande. Het centraal stembureau onderzoekt vervolgens de kandidatenlijsten. Bij een samenvoeging van aanduidingen is geen sprake van een nieuwe registratie van een aanduiding: er hoeft dan ook geen waarborgsom voor de samenvoeging te worden betaald.
Benoeming
Na het vaststellen van de uitslag worden - net als bij de andere lijsten - de kandidaten in de volgorde van de lijst benoemd, rekeninghoudend met eventuele kandidaten die met voorkeur zijn verkozen. Het is dus niet zo dat eventuele zetels die aan deze lijst met een samengevoegde aanduiding zijn toegekend, worden verdeeld over de deelnemende partijen.
Lijstencombinatie
Bij de komende Eerste Kamerverkiezing is het voor het eerst niet meer mogelijk dat een partij met één of meerdere andere partijen een lijstencombinatie (lijstverbinding) aangaat. Vorig jaar is een wetsvoorstel aangenomen wat dit niet meer mogelijk maakt.
Het verschil tussen een lijstencombinatie en een samenvoeging van aanduiding is dat bij een lijstencombinatie partijen wel een eigen lijst indienen en die vervolgens verbinden tot één. Bij de vaststelling van de uitslag worden vervolgens wel zetels toebedeeld aan de afzonderlijke lijsten.