Advies modellenregeling Kieswet

In het verkiezingsproces worden diverse formulieren gebruikt. Voor deze formulieren zijn ten behoeve van de eenduidigheid en de bruikbaarheid in de praktijk modellen vastgesteld. De Kiesraad is gevraagd om te adviseren over een aantal aanpassingen van de modellen als gevolg van de Reparatiewet BZK 2010. De Kiesraad gaat in dit advies in op de inrichting van de modellen in het algemeen en specifiek op het gebruik van voetnoten en op de vermelding van een correspondentieadres.

Beeld: Kiesraad

De Kiesraad merkt op dat het voor de uitvoeringspraktijk van belang is dat duidelijk en consequent onderscheid gemaakt wordt tussen wat in de tekst van het model wordt geplaatst, wat in de toelichting komt en wat thuishoort in een voetnoot. Een voetnoot bevat een nadere verduidelijking of verwijzing, maar bijvoorbeeld geen nieuwe informatie. Verder kent de huidige modellenregeling generieke modellen. Hierbij worden binnen één model voor alle verschillende soorten verkiezingen - op onderdelen soms afwijkende - tekstblokken (met  daarbij horende toelichting en voetnoten) opgenomen.

Modellen op maat

De Kiesraad merkt op dat bepaalde modellen in de loop der jaren steeds verder zijn ‘uitgebouwd’: voor het laatst door het opnemen van de eilandsraadsverkiezingen. Dit komt de leesbaarheid van het model niet ten goede. De gebruiker dient steeds meer keuze’s te maken om alleen de voor die verkiezing relevante teksten in het formulier op te nemen. Hierdoor wordt de kans op fouten groter. De Kiesraad geeft in overweging om te komen tot specifieke, op maat gemaakte modellen per verkiezing.

Correspondentieadres

Verder plaatst de Kiesraad enkele kanttekeningen bij het recentelijk geïntroduceerde ‘correspondentieadres + postcode’. Eerder spraken de modellen van ‘adres en postcode’. Het gaat hier om adresgegevens van kandidaten op een lijst. In de praktijk is niet duidelijk of het vermelden van een correspondentieadres verplicht is en hoe moet worden omgegaan met verzoeken om correspondentieadressen te verstrekken. Het is belangrijk dat duidelijk is naar welk adres een benoemingsbrief gestuurd moet worden. Tot slot maakt de Kiesraad een aantal kleinere, meer modelspecifieke opmerkingen.