Kandidatenlijsten Eerste Kamerverkiezing bekendgemaakt

De Kiesraad, centraal stembureau voor de Eerste Kamerverkiezing, heeft in een openbare zitting op 28 april bekendgemaakt welke partijen, met welke kandidaten, zullen deelnemen aan de verkiezing. Ook is de nummering van de lijsten vastgesteld. Op de dag van kandidaatstelling (19 april) hebben 13 partijen een lijst ingediend bij de Kiesraad. Drie partijen hebben niet eerder deelgenomen aan de Eerste Kamerverkiezing: de PVV, 50PLUS en de lijst van dhr. Koornstra. Voor alle partijen, afgezien van laatstgenoemde, is een aanduiding geregistreerd bij de Kiesraad; dhr. Koornstra doet daarom als enige mee met een blanco lijst.

Beeld: Kiesraad

Alle partijen hebben, voor de provincies waarin ze deelnemen, identieke ('gelijkluidende') lijsten ingeleverd.

Deelnemende partijen

De Kiesraad heeft de lijsten van de volgende partijen geldig verklaard:
1. Christen Democratisch Appèl (CDA): in alle provincies.
2. VVD: in alle provincies.
3. Partij van de Arbeid (P.v.d.A.): in alle provincies.
4. SP (Socialistische Partij): in alle provincies
5. ChristenUnie: in alle provincies, minus Noord-Brabant en Limburg.
6. GROENLINKS: in alle provincies.
7. Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP): in alle provincies minus Groningen, Drenthe en Limburg.
8. Partij voor de Dieren: in de provincies Groningen, Flevoland, Gelderland, Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant.
9. Democraten 66 (D66): in alle provincies.
10. Onafhankelijke Senaatsfractie: in de provincies Groningen, Friesland, Flevoland, Noord-Holland, Zeeland en Limburg. 
11. PVV: in alle provincies.
12. Dhr. Koornstra in alle provincies, uitgezonderd Zeeland.
13. 50PLUS in de provincies Overijssel, Flevoland, Gelderland, Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg.

Nummering lijsten

De nummering van de lijsten één tot en met tien, zoals hierboven weergegeven, is gebaseerd op de stemtotalen (aantal stemmen maal stemwaarden per provincie) die deze partijen in 2007 hebben gehaald. De partij met de meeste stemmen in 2007 krijgt nr. 1 enz. Op deze manier zijn 10 partijen genummerd. De overige drie (voor het eerst deelnemende) partijen hebben een nummer gekregen op basis van het aantal provincies waarin ze deel zullen nemen aan de verkiezing: PVV nummer 11 (deelname in alle provincies), dhr. Koornstra nummer 12 (deelname in 11 provincies), en 50PLUS nummer 13 (deelname in 8 provincies). 

Verzuimen

Bij het eerste onderzoek van de ingeleverde kandidatenlijsten op 21 april heeft de Kiesraad een aantal ‘verzuimen’ geconstateerd. Partijen kregen een paar dagen de tijd om deze te herstellen. Een aantal verzuimen, zo is bekendgemaakt door de Kiesraad, is uiteindelijk niet hersteld. Dit heeft tot gevolg dat:
* 50PLUS zal niet deelnemen in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Zeeland (hier zijn geen ondersteuningsverklaringen overhandigd).
* De Onafhankelijke Senaatsfractie zal niet deelnemen in de provincies Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Brabant (hier zijn geen ondersteuningsverklaringen overhandigd).
* Dhr. Koornstra zal niet deelnemen in de provincie Zeeland (hier is geen ondersteuningsverklaringen overhandigd).
* Dhr. C. de Lange zal niet deelnemen voor de lijst 50PLUS (hiervoor is geen instemmingsverklaringen overhandigd).   

Aantal partijen en kandidaten

Dertien partijen zullen deelnemen aan de Eerste Kamerverkiezing van 2011. In 2007 waren dat er tien. In totaal doen 246 kandidaten mee aan de komende verkiezing. Dit zijn er 39 meer dan in 2007. Overigens konden partijen die bij de Eerste Kamerverkiezing in 2007 meer dan 15 zetels hadden behaald, dit jaar (voor het eerst) maximaal 80 kandidaten op hun lijst zetten. Voorheen was 50 het maximum. De VVD had met 33 kandidaten het hoogste aantal op haar lijst en dhr. Koornstra met één kandidaat het laagste. Er staan meer mannen (176) dan vrouwen (70) op de lijsten. Vergeleken met 2007 komt dat neer op vrijwel hetzelfde percentage (2011: 28%, 2007 29 %). 

Meer informatie?