Caribisch Nederland 20e kieskring bij Tweede Kamerverkiezing
Inwoners van de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba doen in september 2012 mee aan de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer. Zij moeten dan wel de Nederlandse nationaliteit hebben, 18 jaar of ouder zijn en mogen niet door de rechter zijn uitgesloten van het kiesrecht. De eilanden vormen hiermee de 20e kieskring: Bonaire.
Ondersteuningsverklaringen
Politieke partijen die bij de Tweede Kamerverkiezing in 2010 geen zetel(s) hebben behaald, hebben ondersteuningsverklaringen nodig van tenminste 30 kiezers per kieskring. Wil een dergelijke partij meedoen in alle kieskringen, dan moet ze dus in totaal 600 (20x30) ondersteuningsverklaringen overleggen. Deze ondersteuningsverklaringen worden afgelegd op het gemeentehuis van de gemeente van de woonplaats van de betreffende kiezers. Voor de eilanden moet een dergelijke verklaring worden afgelegd op het bestuurskantoor.
Kandidaatstelling
Politieke partijen die meedoen aan de Tweede Kamerverkiezing leveren hun kandidatenlijsten in bij de hoofdstembureaus of maken gebruik van de mogelijkheid van centrale kandidaatstelling bij de gemeente Den Haag.
Voor kieskring 20 worden de kandidatenlijsten ingeleverd bij het hoofdstembureau Bonaire òf bij de gezaghebbers van Sint Eustatius of Saba. De gezaghebbers sturen de lijsten met bijbehorende stukken door naar het hoofdstembureau Bonaire. Het hoofdstembureau Bonaire heeft dezelfde wettelijke taken als de ander 19 hoofdstembureaus. Eventueel geconstateerde verzuimen worden hersteld bij het hoofdstembureau Bonaire of bij de bestuurskantoren op Sint Eustatius of Saba.
Vaststellen uitslag
De Kiesraad is het centraal stembureau voor de Tweede Kamerverkiezing en stelt de uitslag vast. Dit gebeurt op basis van de stemtotalen per kieskring. Die stemtotalen worden op vrijdag, na de dag van stemming ter kennis gebracht van de Kiesraad. De kieskring Bonaire doet dat electronisch, via e-mail.