Relevante data Tweede Kamerverkiezing 2012

Na de zomer, op woensdag 12 september, wordt een nieuwe Tweede kamer gekozen. De laatste Tweede Kamerverkiezing vond plaats op 9 juni 2010. Ook dit was een zogenoemde ontbindingsverkiezing: een verkiezing die noodzakelijk is door de val van het kabinet. Voor 12 september staat er nog veel te gebeuren. Hieronder vindt u een overzicht van relevante data in het verkiezingsproces.

Beeld: Kiesraad

Registratie politieke groeperingen: tot en met 18 juni

Nieuwe politieke partijen kunnen tot en met 18 juni 2012 een verzoek indienen bij de Kiesraad voor het registreren van een aanduiding (naam). Dit is overigens niet verplicht. Partijen kunnen ook deelnemen met een zogenoemde blanco lijst. In dat geval komt er echter geen naam van de partij boven de kandidatenlijst en op het stembiljet te staan; de partij krijgt enkel een nummer toegekend. Op donderdag 21 juni maakt de Kiesraad bekend welke partijnamen staan geregistreerd voor de komende verkiezing. 

KANDIDAATSTELLING: 31 juli 2012 

Nederland is verdeeld in 20 kieskringen (de 20e kieskring is die voor Caribisch Nederland). Op de dag van kandidaatstelling leveren de politieke partijen hun kandidatenlijst in bij de hoofdstembureaus in de 20 (of minder) kieskringen waarin zij willen deelnemen aan de verkiezing. Als partijen overal in het land met (nagenoeg) dezelfde lijst willen uitkomen, kunnen ze gebruik maken van de mogelijkheid van centrale inlevering bij het hoofdstembureau Den Haag. De kandidatenlijsten worden meteen na het onderzoek van de kandidatenlijsten ter inzage gelegd bij de gemeenten waar de hoofdstembureaus zijn gevestigd. Bovendien zal de Kiesraad nog dezelfde dag een overzicht op zijn website publiceren.

Bekendmaking voorlopige geldigheid kandidatenlijsten: 2 augustus

In een openbare zitting zal de Kiesraad (centraal stembureau) bekendmaken welke partijen kandidatenlijsten hebben ingeleverd en onder welke nummers de deelnemende partijen aan de verkiezing zullen deelnemen. Ook wordt een uitspraak gedaan over de geldigheid van eventuele lijstencombinaties. Tegen beslissingen van over de geldigheid van lijsten kan eventueel nog beroep worden ingesteld. Zodra de kandidatenlijsten definitief zijn, worden deze in de Staatscourant gepubliceerd.   

Registratie kiezers in het buitenland: tot en met 1 augustus 

Nederlanders die op de dag van stemming in het buitenland wonen hebben tot en met 1 augustus 2012 de tijd om zich als kiezer te laten registreren. Het registratieverzoek moet op die dag zijn ontvangen door B&W in de gemeente Den Haag. Ook Nederlanders die vanwege hun werk tijdelijk in het buitenland verblijven kunnen hun stem desgewenst per brief uitbrengen. Hiervoor moeten zij uiterlijk 15 augustus een verzoek hebben ingediend bij de gemeente waar zij wonen. Hier vindt u meer informatie over het stemmen vanuit het buitenland: 

Aanvragen schriftelijke volmacht: 29 augustus

Kiezers die op de dag van stemming niet zelf kunnen stemmen, kunnen een andere kiezer machtigen om hun stem uit te brengen. Hiervoor kan de achterzijde van de stempas worden gebruikt. Dit heet een onderhandse volmacht. Als kiezers de bezorging van de stempas niet af willen of kunnen wachten, dan kunnen ze ook een schriftelijke volmacht aanvragen. Een verzoek hiertoe kan tot en met 29 augustus worden ingediend bij de gemeente waar een kiezer woont. 

Bezorging stempassen: 29 augustus

Uiterlijk op woensdag 29 augustus krijgen kiezers een stempas voor de verkiezing aan huis bezorgd.

Bezorgen kandidatenlijsten: 10 september

Op 10 september, of eerder, worden de kandidatenlijsten aan huis bezorgd.

DAG VAN STEMMING: 12 september
 

Vaststelling uitslagen per kieskring door hoofdstembureaus: 14 september

In alle 20 kieskringen worden door de hoofdstembureaus de stemtotalen bekend gemaakt voor de betreffende kieskring. Dit gebeurt in openbare zittingen.

Vaststelling definitieve uitslag nieuwe Tweede Kamer: 17 september

Het centraal stembureau (de Kiesraad) stelt op maandag 17 september in een openbare zitting in de Oude zaal in de Tweede Kamer tijdens een openbare zitting (aanvang: 16.00 uur) de definitieve verkiezingsuitslag vast. De Kiesraad maakt dan de volgende gegevens bekend: het aantal stemmen per lijst, het aantal stemmen per kandidaat, kandidaten die met voorkeurstemmen zijn gekozen, verdeling van de zetels en de restzetels, gevolgen van lijstencombinaties voor de zetelverdeling, en welke kandidaten gekozen zijn.

Eerste samenkomt nieuwe Tweede kamer: 20 september

De nieuwe Tweede Kamer komt op donderdag 20 september voor de eerste keer bijeen.