Evaluatie Tweede Kamerverkiezing 2012
Ook als een kiezer bijvoorbeeld op wereldreis is, moet hij vanuit het buitenland (per brief) zijn stem uit kunnen brengen. Dit is een van de aanbevelingen van de Kiesraad in zijn evaluatie-advies naar aanleiding van de afgelopen Tweede Kamerverkiezing. Nu is het slechts in geval van beroep of werkzaamheden in het buitenland mogelijk. Ook op andere punten wil de Kiesraad tegemoet komen aan wensen van kiezers en andere betrokkenen bij het verkiezingsproces. Zo kan het telproces in de stembureaus drastisch worden vereenvoudigd door het schrappen van verschillende thans nog voorgeschreven tellingen. Minder tellingen zullen ook tot minder fouten leiden, aldus de Kiesraad. De periode voor het verzamelen van ondersteuningsverklaringen kan worden verruimd van een naar twee weken. Bovendien kan voor nieuwe partijen het aantal vereiste ondersteuningsverklaringen in de (kleine) 20e kieskring (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) omlaag van dertig naar tien. Vanwege het grote tijdsverschil stelt de Kiesraad stelt verder voor om de Tweede Kamerverkiezing op deze eilanden met een dag te vervroegen.
De Kiesraad heeft kennisgenomen van de uitkomsten van een in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties uitgevoerd onderzoek naar volmachtstemmen. Het onderzoeksrapport geeft de Raad geen aanleiding om de thans bestaande mogelijkheden nader in te perken. Wel is meer voorlichting wenselijk over een juist gebruik van de regeling: het initiatief moet van de volmachtgever uitgaan en deze zal de gemachtigde instructie moeten geven hoe hij de volmachtstem uitgebracht wil zien.
Het evaluatie-advies gaat ook in op zaken als: het drukken en verzenden van stempassen en kandidatenlijsten (moet zorgvuldiger), het stemmen door onder curatele gestelden (kan niet bij volmacht door bewindvoerders) en het fotograferen of filmen in het stemlokaal (geen wettelijk verbod; het is aan de voorzitter van het stembureau om eventueel op te treden tegen uitwassen).