Voorstel SGP: vrouwen op kandidatenlijsten
Vrouwen krijgen in de toekomst de mogelijkheid om op een kandidatenlijst van de SGP te staan. Dit staat in een voorstel van het hoofdbestuur van de SGP dat op 16 maart wordt voorgelegd aan de leden. Tot op heden was dit op basis van het Algemeen Reglement van de partij niet mogelijk.
Deze wijziging is het gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad uit 2010 en van het Europees Hof voor de Rechten van de mens uit 2012. Deze rechterlijke colleges spraken uit dat kandidaten niet op basis van het geslacht uitgesloten mogen worden; ook niet als het in strijd is met de interne beginselen van de partij, zoals bij de SGP het geval was. Overigens blijft het op basis van het beginselenprogramma van de partij niet mogelijk voor een vrouw om namens de SGP zitting te nemen in politieke organen. Volgens de partij 'strijdt dat met de roeping van de vrouw'.
Quotum
De SGP is niet verplicht om voortaan vrouwen op de kandidatenlijst te zetten. Nederland kent wat dat betreft geen quotumregeling, zoals sommige andere landen, zoals België en Frankrijk. In die landen is wettelijk bepaald dat er een minimum aantal vrouwen op de lijst van een partij moet staan.
Scandinavische landen
Anders dan vaak gedacht wordt, kennen Zweden, Denemarken en Noorwegen geen wettelijke verplichting om een zeker minimum aantal vrouwen op de kandidatenlijst te zetten. Toch is het aantal vrouwelijke parlementsleden in de Scandinavische landen al jaren groot. Zo is in Zweden 45% van het aantal Kamerleden vrouw. In Nederland was dit percentage op basis van de laatste verkiezingen 38,8%. Wereldwijd koploper wat het aantal vrouwelijke Kamerleden betreft is Rwanda, waar maar liefst 56% vrouw is. In dit land bestaat wel een wettelijk quotum.
Meer informatie?
http://www.sgp.nl
http://www.ipu.org/pdf/publications/wmnpersp10-e.pdf http://www.idea.int/news/upload/sweden_women.pdf
http://www.idea.int/publications/wip2/upload/Sweden.pdf
http://www.quotaproject.org/