Wetsvoorstel raadgevend referendum
Handtekeningen van ten minste driehonderduizend kiesgerechtigden, dat is nodig om straks een raadgevend referendum te houden. Dit staat in een wetsvoorstel dat door de Tweede Kamer is aangenomen. Eerst moet dan een ‘inleidend verzoek’ tot het houden van zo’n referendum zijn gedaan, ondersteund door ten minste tienduizend kiesgerechtigden. Komt het zover, dan vindt binnen zes maanden een referendum plaats. Kiesgerechtigd is iedereen die ook mag stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen.
Het is aan de Kiesraad, als centraal stembureau, om de definitieve uitslag van het referendum vast te stellen en bekend te maken. Het wetsvoorstel moet overigens eerst nog worden aangenomen door de Eerste Kamer.
Correctief referendum
Een raadgevend referendum kan over wetten gaan en over stilzwijgende goedkeuring van verdragen. Uitgesloten zijn onder andere wetten over het koningsschap en wetten tot verandering van de Grondwet. De regering is in geval van een raadgevend referendum, de naam zegt het al, niet verplicht de uitkomst van het referendum op te volgen. Dit ligt anders bij een correctief referendum, waarvoor nu ook een voorstel bij de Kamer ligt. Invoering hiervan heeft meer voeten in de aarde en vereist grondwetswijziging. Pas als dus in deze én in de volgende kabinetsperiode tweederde van de beide Kamers voor stemmen, komt ook een correctief referendum in zicht.