Wetsvoorstel vermindering aantal raadsleden
De Tweede Kamer heeft ingestemd met een initiatief-wetsvoorstel om het aantal gemeenteraadsleden terug te brengen. Indiener van het wetsvoorstel, Kamerlid Pierre Heijnen (PvdA), wil hiermee een ‘onbedoeld neveneffect’ van de dualisering van het gemeentebestuur, in 2002 doorgevoerd, realiseren. Sinds die tijd zijn wethouders geen lid meer van de gemeenteraad, maar bleef de omvang van de gemeenteraden gelijk.
Het gevolg hiervan, zo valt te lezen in de memorie van toelichting bij het wetsvoorstel, ‘is dat op gemeentelijk niveau het aantal actieve politici met ongeveer 1500 is toegenomen’. In gemeenten tot 45.000 inwoners moet de gemeenteraad het met twee raadsleden minder doen, bij grotere gemeenten is dat vier. Deze reductie zou tot minder bestuurlijke drukte leiden en bovendien geld uitsparen. Het wetsvoorstel moet nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer.
Kiesdeler
Met de verkleining van het aantal raadsleden zal de kiesdrempel voor de gemeenteraadsverkiezingen omhoog gaan – dat is het aantal (geldige) stemmen dat nodig is voor het behalen van een zetel. De kiesdeler wordt berekend door het totale aantal uitgebrachte geldige stemmen te delen door het aantal te verdelen zetels.