Meer aandacht voor kiezers met een handicap
Nu staat nog in de Kieswet dat ‘tenminste 25%’ van de stemlokalen geschikt moet zijn voor kiezers met een handicap. De regering stelt voor daarvan te maken: ‘zoveel mogelijk, maar tenminste 25%’. De Kiesraad, om een reactie gevraagd op deze wetswijziging, verwacht dat deze aanpassing waarschijnlijk slechts weinig uithaalt. Het spoort gemeenten hooguit aan om meer stemlokalen toegankelijk te maken voor gehandicapte kiezers.
De Raad pleit ervoor om rekening te houden met de verschillende soorten lichamelijke handicaps. Zo hebben kiezers met een visuele handicap weinig tot niets aan een invalidenparkeerplaats bij het stemlokaal en is een stoeprand voor een kiezer in een rolstoel een obstakel, maar voor een visueel gehandicapte juist een oriëntatiepunt. De uitputtende checklist die nu wordt gebruikt om de toegankelijkheid van stemlokalen te toetsen, laat onvoldoende ruimte voor gemeenten om in hun voorzieningen te differentiëren. De Raad wijst op Frankrijk, waar musea via logo’s bezoekers informeren voor welke groep gehandicapten zij toegankelijk zijn.
Méér dan stemlokalen alleen
Kiezers met een handicap staan nog altijd op achterstand in het verkiezingsproces ten opzichte van niet-gehandicapte kiezers. In het VN-Gehandicaptenverdrag is de aandacht voor het verbeteren van deelname aan het verkiezingsproces terecht niet beperkt tot de toegankelijkheid van stemlokalen, vindt de Kiesraad. In dat verband wijst de Kiesraad ook op het bestaan van technologische hulpmiddelen.
Helpen van kiezers met een handicap in het stemlokaal
De Kiesraad is het met de regering eens dat de mogelijkheid tot hulp aan kiezers in het stemlokaal beperkt moet blijven tot kiezers met een lichamelijke handicap. Ondersteuning van kiezers met een verstandelijke handicap brengt het gevaar van ongewenste beïnvloeding met zich mee. Uitgangspunt is, en moet blijven, dat kiezers zelfstandig in staat zijn hun wil te bepalen.