OPA geregistreerd bij de Kiesraad

De Kiesraad heeft op 9 september 2013 het verzoek van de politieke partij ‘Ouderen Politiek Actief’ ingewilligd om de naam OPA in te schrijven in het register van aanduidingen (namen) voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Beeld: ©Theo Bos

Bij de beoordeling van registratieverzoeken kijkt de Kiesraad uitsluitend naar de naam van de betreffende partij en niet naar bijvoorbeeld de doelstellingen of het partijprogramma. De Kieswet noemt in artikel G 1 de gronden waarop een registratieverzoek moet worden afgewezen. Een verzoek wordt bijvoorbeeld afgewezen wanneer de betreffende naam geheel of in hoofdzaak overeenkomt met een al bij de Kiesraad geregistreerde naam van een andere partij en daardoor verwarring kan ontstaan. De Kiesraad hoeft niet na te gaan of de naam, waarvoor registratie wordt gevraagd, niet al eerder op lokaal niveau is geregistreerd; de Raad toetst uitsluitend aan het register voor de Tweede Kamerverkiezingen. Ook wordt het registratieverzoek afgewezen wanneer de naam anderszins misleidend zou zijn voor de kiezers. Als geen van de afwijzingsgronden zich voordoet dan accepteert de Raad het registratieverzoek.

Registratie OPA

De Kiesraad heeft het registratieverzoek van de naam OPA ingewilligd, omdat geen van de in de wet genoemde afwijzingsgronden zich voordeed. De naam OPA kwam nog niet voor in het register van aanduidingen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Ook acht de Raad de aanduiding niet anderszins misleidend voor de kiezers. Aan Tweede Kamerverkiezingen kunnen nooit twee partijen deelnemen met de naam OPA en datzelfde geldt voor gemeenteraadsverkiezingen. Indien op lokaal niveau in een gemeente de aanduiding OPA was geregistreerd op 9 september 2013, het moment van registratie van de aanduiding OPA door de Kiesraad, dan gaat in die betreffende gemeente de lokale aanduiding altijd voor boven de landelijk geregistreerde naam. Artikel G 4 van de Kieswet bepaalt dat in zo’n geval geen sprake kan zijn van ‘doorwerking’ van landelijk geregistreerde aanduidingen.