Advies combineren waterschapsverkiezingen met provinciale statenverkiezingen

De Kiesraad heeft advies uitgebracht over aandachtspunten bij het combineren van waterschapsverkiezingen met provinciale statenverkiezingen.

Beeld: ©Kiesraad

Het college van burgemeester en wethouders bepaalt voor de organisatie van verkiezingen wie kiesgerechtigd is om aan de stemming deel te nemen. Hierbij gebruikt de gemeente de gemeentelijke basisregistratie personen (BRP). In dit BRP staat wel vermeld op welk adres iemand woont, maar niet in welk waterschap dit adres ligt. Met het oog op de waterschapsverkiezingen adviseert de Kiesraad in de Basisregistraties Adressen en Gebouwen per adres te noteren in het beheersgebied van welk waterschap dit adres zich bevindt. Dit bespaart zowel de waterschappen als de gemeenten aanzienlijke terugkerende administratieve lasten en verkleint de kans op fouten bij het versturen van stempassen naar kiesgerechtigden.

Verschillende stembiljetten

Daarnaast adviseert de Kiesraad om de stembiljetten voor de provinciale statenverkiezingen en waterschapsverkiezingen voldoende van elkaar te laten verschillen om verwarring bij de kiezer te voorkomen.

Eén stembus per type verkiezing

Het is bij de waterschapsverkiezingen mogelijk dat in één stembureau de stemming voor meerdere waterschappen plaatsvindt. De Kiesraad beveelt aan om ook in deze gevallen één stembus voor waterschapsverkiezingen voor te schrijven, om het risico dat kiezers hun stembiljet in de stembus voor provinciale statenverkiezingen werpen, te beperken.

Onderzoek effect gecombineerde verkiezingen

Tot slot adviseert de Kiesraad de waterschapsverkiezingen in 2015 niet alleen te evalueren, maar ook te onderzoeken wat de effecten zijn van het combineren van waterschapsverkiezingen met  provinciale statenverkiezingen.