Uitspraak rechter: stemfie is niet verboden
De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hoeft zijn uitspraken over de toelaatbaarheid van stemfies niet te rectificeren, omdat het maken van deze fotografische zelfportretten door kiezers met hun ingevulde stembiljet niet verboden is. Dit oordeelde de rechter in het kort geding dat de stichting Bescherming Burgerrechten en een particulier hadden aangespannen bij de rechtbank Den Haag.
De eisers hadden gevraagd om een rectificatie, omdat de minister in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 onder meer had getwitterd 'Ik roep niet op om een #stemfie te maken, maar het mag wel '. Volgens de eisers maken stemfies inbreuk op het stemgeheim, omdat kiezers daarmee kunnen laten zien wat zij hebben gestemd en derden hiermee invloed kunnen uitoefenen op de uit te brengen stem. De rechter is van oordeel dat de eisers terecht aandacht vragen voor de nadelen van de stemfie. De nadelen wegen volgens hem zwaarder dan de voordelen, maar dat wil niet zeggen dat stemfies verboden zijn.
Posters in stemlokaal
De eisers wilden dat de minister voor de verkiezing voor het Europees Parlement maatregelen zou nemen om het maken van stemfies te ontmoedigen. Aangezien de overheid heeft aangekondigd om kiezers via posters in het stemlokaal erop te wijzen dat zij niet bekend hoeven te maken op wie zij hebben gestemd, ziet de rechter geen reden om de Staat te dwingen aanvullende maatregelen te nemen.
Evaluatie Kiesraad
De Kiesraad brengt na de verkiezing voor het Europees Parlement een advies uit over zijn bevindingen rond de gemeenteraadsverkiezingen en de verkiezing van het Europees Parlement. Het fenomeen stemfie en de kanttekeningen hierbij worden hierin meegenomen.