Dag van kandidaatstelling herindelingsverkiezingen Alkmaar, Nissewaard, Groesbeek, Krimpenerwaard, 's-Hertogenbosch en Oss
Maandag 6 oktober is de dag van kandidaatstelling voor de herindelingsverkiezingen voor de gemeenteraden van de nieuwe gemeenten Alkmaar, Nissewaard, Groesbeek en Krimpenerwaard en de gemeenten 's-Hertogenbosch en Oss. Die dag moeten partijen hun kandidatenlijsten tussen 9.00 en 17.00 uur inleveren bij het centraal stembureau.
Dit jaar vinden op woensdag 19 november 6 herindelingsverkiezingen plaats voor de volgende gemeenten:
- gemeenten ’s-Hertogenbosch, Maasdonk en Oss worden heringedeeld in de gemeenten ’s-Hertogenbosch en Oss
- gemeenten Alkmaar, Graft-De Rijp en Schermer fuseren tot de nieuwe gemeente Alkmaar
- gemeenten Bernisse en Spijkenisse fuseren tot de nieuwe gemeente Nissewaard
- gemeenten Groesbeek, Millingen aan de Rijn en Ubbergen fuseren tot de nieuwe gemeente Groesbeek
- gemeenten Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Schoonhoven en Vlist fuseren tot de nieuwe gemeente Krimpenerwaard
Deze herindelingen krijgen op 1 januari 2015 hun beslag.
Ondersteuningsverklaringen en waarborgsom
Omdat bij een gemeentelijke herindeling een nieuwe gemeente ontstaat, moeten bij de kandidaatstelling alle politieke groeperingen (ook de al landelijk geregistreerde) verplicht (opnieuw) ondersteuningsverklaringen inleveren en een waarborgsom ( € 225,-) betalen. Dit betekent ook dat alle partijen hooguit 50 kandidaten op hun lijst mogen zetten. Kiezers kunnen in de gemeenten die zijn belast met de organisatie van de herindelingsverkiezingen een ondersteuningsverklaring afleggen (artikel 55, lid 7 van de Wet Arhi). De gemeente die de verkiezing organiseert, beschikt over een opgave van de geregistreerde kiesgerechtigden van de ‘fusiegemeenten’. Een kiezer mag niet meer dan één ondersteuningsverklaring ondertekenen.
Let op: als de 'oude' gemeente volgens de herindelingswet niet wordt opgeheven, zoals het geval is in de gemeenten ’s-Hertogenbosch en Oss, hoeven zittende partijen in die gemeenten geen ondersteuningsverklaringen in te leveren en geen waarborgsom te betalen.