Waterschappen gaan Ondersteunende Software Verkiezingen gebruiken

Waterschappen gaan gebruikmaken van Ondersteunende Software Verkiezingen (OSV) die in opdracht van de Kiesraad is ontwikkeld. De Unie van Waterschappen en de Kiesraad ondertekenden hiervoor op 7 oktober een convenant. Op 18 maart 2015 zijn er gelijktijdig verkiezingen voor waterschappen en voor provinciale staten. Voor de waterschappen is het de eerste keer dat dit gebeurt via stembusverkiezingen.

Beeld: ©Peter Versluijs

Het convenant werd ondertekend door Melle Bakker, secretaris-directeur van de Kiesraad, en Albert Vermuë, algemeen directeur van de Unie van Waterschappen.

Ondersteunende software voor verkiezingen

Voor het vaststellen van de uitslag van de verkiezingen wordt gebruik gemaakt van Ondersteunende Software Verkiezingen. Deze software voldoet aan de eisen die zijn gesteld door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Daarnaast ondersteunt de software zowel partijen als het centraal stembureau bij de kandidaatstelling. De Kiesraad treedt bij verschillende verkiezingen op als centraal stembureau, een taak die bij de waterschapsverkiezingen door elk waterschap zelf wordt uitgevoerd.