Inventarisatie kiescolleges Eerste Kamer

Op verzoek van de Kamer heeft de minister van Binnenlandse Zaken in een notitie de mogelijkheden geïnventariseerd om voor 2 specifieke groepen Nederlanders een kiescollege te vormen, met als enige taak om de leden van de Eerste Kamer te kiezen. Het gaat om een kiescollege voor Nederlandse kiesgerechtigden in Caribisch Nederland en een kiescollege voor Nederlandse kiesgerechtigden in het buitenland (niet-ingezetenen). De Kiesraad vindt de notitie een goede basis voor verdere politieke besluitvorming en ziet een mogelijke uitwerking daarvan in wetgeving met belangstelling tegemoet.

Beeld: Kiesraad

Achtergrond van het verzoek van de Kamer is dat de toekenning van het kiesrecht voor de Eerste Kamer aan de leden van de eilandsraden bij beide Kamers van het parlement op bezwaren stuit. Zij zijn van mening dat alleen Nederlanders invloed mogen uitoefenen op de samenstelling van de Eerste Kamer. De invoering van een apart kiescollege, dat uitsluitend wordt gekozen en gevormd door ingezetenen van Caribisch Nederland met de Nederlandse nationaliteit, kan een oplossing hiervoor bieden. 

Randvoorwaarden

In de notitie zijn de randvoorwaarden voor zowel een kiescollege voor Nederlandse kiesgerechtigden in het buitenland als voor een kiescollege voor Caribisch Nederland verkend. Om zoveel mogelijk aan te sluiten op de huidige Eerste Kamerverkiezing vindt de stemming door de leden van het kiescollege op hetzelfde tijdstip plaats als de stemming door de leden van provinciale staten, ook om mogelijke beïnvloeding te voorkomen. De notitie is oriënterend van aard. Over een aantal belangrijke punten moet verdere politieke besluitvorming plaatsvinden, onder meer over de stemwaarden van de leden van een kiescollege en hun aantal.

Geen samenvoeging kiescolleges

De Kiesraad onderschrijft het standpunt in de notitie dat een samenvoeging van beide kiescolleges onwenselijk is. Tussen beide groepen kiesgerechtigde Nederlanders bestaan grote verschillen, onder andere het ingezetenschap in of buiten het Koninkrijk en de berekeningswijze van de stemwaarde.