Definitieve uitslagen provinciale statenverkiezingen 23 maart

Woensdagavond 18 maart wordt in de media de officieuze uitslag van de provinciale statenverkiezingen bekendgemaakt. Deze niet-officiële uitslag is gebaseerd op sneltellingen (exit-polls) door stembureaus op het niveau van partijen, niet op het niveau van kandidaten. Op maandagmiddag 23 maart, na de zittingen van de centraal stembureaus van de provincies, worden de definitieve verkiezingsuitslagen (op niveau van kandidaten) op de website van de Kiesraad geplaatst.

Beeld: Kiesraad

Tijdens een openbare zitting op 23 maart stelt het centraal stembureau van elke provincie de officiële uitslag vast. Hierbij stelt elk centraal stembureau het aantal uitgebrachte stemmen in de provincie, het aantal blanco stemmen, het aantal stemmen dat bij volmacht is uitgebracht en het aantal ongeldige stemmen vast. Kiezers kunnen tijdens deze zitting eventuele bezwaren indienen over de stemming of de uitslag. Van de zitting maakt het centraal stembureau een proces-verbaal op. De centraal stembureaus zetten het proces-verbaal van de verkiezingsuitslag direct na hun zitting op internet.

Verkiezingsuitslagen in databank en in Excel

Alle verkiezingsuitslagen van de eilandsraadsverkiezingen en van de provinciale statenverkiezingen op het niveau van gemeenten zijn naar verwachting donderdag 26 maart in de databank verkiezingsuitslagen van de Kiesraad te vinden. Begin april volgen de uitslagen (in Excel) van de waterschapsverkiezingen per gemeente en per stembureau en van de provinciale statenverkiezingen per stembureau.