Wetsvoorstel kiescollege BES voor zomer 2015 gereed

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), Ronald Plasterk, komt nog voor de zomer met een wetsvoorstel waarbij de staatkundige positie van de BES (Bonaire, St. Eustatius en Saba) in onze Grondwet wordt geregeld. De wetswijziging die de minister heeft toegezegd, regelt de oprichting van een speciaal kiescollege voor de Eerste Kamerverkiezing. Een kiescollege zorgt ervoor dat de Nederlandse inwoners van deze eilanden ook invloed krijgen op de samenstelling van de Eerste Kamer. De toezegging deed minister Plasterk aan de Tweede Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken tijdens een algemeen overleg op 18 maart.

Beeld: Kiesraad

Alle aanwezige fracties van de SP, VVD, CU, D66 en PvdA verklaarden voorstander te zijn van de oprichting van zo’n kiescollege. Minister Plasterk gaf aan dat een kiescollege per eiland zijn voorkeur heeft. Hij vraagt Bonaire, St. Eustatius en Saba nog voor de zomer om inbreng over de oprichting van het kiescollege.

Kiescollege Nederlanders in het buitenland

Tijdens het algemeen overleg is ook gesproken over de oprichting van een kiescollege voor alle 800.000 Nederlanders in het buitenland. Ook zij kunnen hiermee invloed krijgen op de samenstelling van de Eerste Kamer. De minister gaf aan dat hij het van belang vindt dat hiervoor eerst een aantal vragen over de positie van de Eerste Kamer beantwoord wordt. Mocht de Staatscommissie, die zich hierover gaat buigen, dit onderwerp niet tot haar takenpakket rekenen, dan is de minister bereid om mee te denken over zo'n kiescollege.