Kandidatenlijsten Eerste Kamerverkiezing 2015 onderzocht

Op donderdag 23 april heeft de Kiesraad, het centraal stembureau, in een besloten zitting de 13 ingediende kandidatenlijsten voor de Eerste Kamerverkiezing onderzocht. Er zijn bij 6 partijen verzuimen geconstateerd – het gaat dan bijvoorbeeld om het ontbreken van voldoende ondersteuningsverklaringen of kandidaten die niet op de kandidatenlijst vermeld zijn op de manier waarop dat is voorgeschreven. De partijen hebben nog tot dinsdag 28 april 17.00 uur om de verzuimen te herstellen. Op donderdag 30 april 2015, om 11.00 uur, wordt in een openbare zitting van de Kiesraad bekendgemaakt welke lijsten geldig worden verklaard en welke kandidaten daarop mogen staan.

Beeld: Kiesraad

De volgende partijen hebben een kandidatenlijst ingediend:

- Democraten 66 (D66)
- GROENLINKS
- VVD
- Partij voor de Dieren
- PVV (Partij voor de Vrijheid)
- 50PLUS
- ChristenUnie
- Blanco lijst Lensink
- Onafhankelijke Senaatsfractie
- CDA
- Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP)
- Partij van de Arbeid (P.v.d.A.)
- SP (Socialistische Partij)

Kandidaten

Op de ingeleverde 13 lijsten (in 2011 waren dat er ook 13) staan in totaal 262 kandidaten – in 2011 waren dat er 246. Op de lijst VVD staan de meeste kandidaten: 46. Op die van Blanco lijst Lensink de minste: 1. Van de kandidaten zijn 179 man en 83 vrouw. In totaal wonen 3 van de kandidaten op de lijsten in het buitenland. De jongste kandidaat is 24 jaar en staat op de lijst GROENLINKS. De oudste kandidaat is 77 jaar en staat op de lijst 50PLUS.

Zitting

De Kiesraad maakt op donderdag 30 april om 11.00 uur in een openbare zitting bekend welke lijsten geldig zijn verklaard en welke kandidaten op deze lijsten blijven gehandhaafd. Ook worden in deze zitting de lijsten genummerd. Beroep tegen de beslissingen van het centraal stembureau is mogelijk tot en met 4 mei bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zitting van 30 april vindt plaats in het gebouw van de Eerste Kamer, ingang Binnenhof 22, in Den Haag, en is live te volgen via de website van de Eerste Kamer.  Bezoekers aan de Eerste Kamer moeten zich kunnen legitimeren met een geldig identiteitsbewijs.