Tweede Kameroverleg over onder andere afschaffing lijstencombinaties en invoering elektronisch stemmen

Op woensdag 22 april vond een Algemeen Overleg plaats in de Tweede Kamer over verschillende verkiezingsonderwerpen. Bespreekpunten waren onder meer afschaffing van lijstencombinaties, stemmen op zondag en elektronisch stemmen.

Beeld: Najib Nafid Mediatheek Rijksoverheid

Zowel de minister als de aanwezige Kamerleden gaven aan positief tegenover elektronisch stemmen te staan, zodra er genoeg garanties voor veiligheid, betrouwbaarheid en zorgvuldigheid zijn. De minister gaf aan dat hij de Commissie-Van Beek, die in 2013 onderzocht of en hoe er (opnieuw) elektronisch gestemd kan worden, nogmaals gaat vragen naar de kosten van elektronisch stemmen te kijken. Of elektronisch stemmen een verbetering is voor de toegankelijkheid van het verkiezingsproces is volgens de minister nog de vraag, want voor bepaalde ouderen is de stemprinter lastiger dan het huidige stemsysteem, blijkt uit een onderzoek van de TU Delft.

Een aantal Kamerleden hamerde op vaart achter de vragen die de minister nog heeft voor de Commissie. Ook wilden de Kamerleden zo snel mogelijk een lijst aan specificaties hebben waaraan de computers moeten voldoen, zodat fabrikanten weten waaraan ze moeten voldoen. De minister gaat zo snel mogelijk na welke veiligheidseisen er aan de apparatuur gesteld moeten worden en welke specificaties voor een fabrikant nodig zijn.

Lijstencombinaties

Een aantal Kamerleden wilde vaart achter het advies van de Kiesraad over het afschaffen van lijstencombinaties en vaart achter het wetsvoorstel die de afschaffing in de praktijk brengt. De minister vraagt de Kiesraad wat een haalbare deadline is om het advies te maken. Hij ziet 1 januari 2017 als mogelijke datum voor inwerkingtreding van de afschaffing van lijstencombinaties. De VVD wilde dat er parallel aan het advies van de Kiesraad door de minister aan een wetsvoorstel gewerkt wordt.

Open data verkiezingsuitslagen

De PvdA vroeg de minister om in overleg met de Kiesraad verkiezingsuitslagen via open data beschikbaar te maken. De minister zei toe om het gesprek met de Kiesraad aan te gaan over open verkiezingsdata.

Stemmen op zondag

Kamerleden waren verdeeld over stemmen op zondag om de dalende opkomst bij verkiezingen tegen te gaan. Stemmen op zondag zou de opkomst volgens sommige Kamerleden niet bevorderen. De minister gaf aan dat stemmen op zondag met name een oplossing zou zijn voor Europees Parlementsverkiezingen, omdat voor deze verkiezing de uitslag pas op zondag bekend mag worden gemaakt. De volgende Europees Parlementsverkiezingen vinden pas in 2019 plaats, dus het kabinet ziet op dit moment geen noodzaak voor een wet die stemmen op zondag mogelijk maakt.