Minister Plasterk benoemt deskundigengroep voor elektronisch stemmen

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft een groep experts benoemd die specificaties gaat opstellen voor de apparatuur waarmee elektronisch gestemd en geteld kan worden. Ook gaan de experts onderzoeken of er een breed draagvlak voor de specificaties bestaat.

Beeld: Kiesraad

Stemprinter en stemmenteller

De minister liet eerder dit jaar al weten dat hij de invoering van de stemprinter en stemmenteller verder zal laten onderzoeken. Eind december 2013 kwam de commissie-Van Beek met het advies om elektronisch stemmen in te voeren. Stemmen gebeurt hierbij met een stemprinter waarmee de kiezer zijn keuze bepaalt en waarmee een papieren stembiljet wordt geprint. De kiezer deponeert daarna het uitgeprinte stembiljet in de stembus. De stemprinter slaat de stem niet op en telt ook geen stemmen. Tellen gebeurt door de papieren stembiljetten te scannen.

Kosten invoering

De commissie-Van Beek schat de invoeringskosten op 150 miljoen à 250 miljoen euro, met nog eens 6 miljoen à 10 miljoen euro extra per verkiezing. Daarbij zijn niet alle kostenposten meegenomen, omdat die vanwege het grote aantal onzekere factoren niet konden worden gespecificeerd. Om de onzekerheden weg te nemen en de complexiteit te verminderen, en om een betere kosteninschatting te maken, heeft Plasterk nu de expertgroep opgericht.

Deskundigen

De groep bestaat uit zes leden en een voorzitter. Voorzitter is Ronald Prins van beveiligingsbedrijf Fox-IT. De leden zijn Daan van Eijk, Aat de Jonge, Marcus Kuhn, Joost Visser, Melanie Volkamer en Marc Witteman. De deskundigen gaan de specificaties voor de apparatuur opstellen. Aan de hand daarvan moet blijken of de markt de systemen kan leveren die aan de specificaties voldoen en, zo ja, wat daar dan de kosten van zijn. De groep brengt uiterlijk eind dit jaar verslag uit.