26 mei stemming Eerste Kamer via livestream te volgen

Leden van de provinciale staten komen dinsdag 26 mei om 15.00 uur per provincie bijeen om te stemmen voor de Eerste Kamerverkiezing. De Kiesraad maakt vervolgens op donderdag 28 mei om 16.00 uur in een openbare zitting de officiële uitslag bekend van deze verkiezing. De zitting van de Kiesraad vindt plaats in de plenaire zaal van de Eerste Kamer, Binnenhof 22 in Den Haag.

Beeld: Kiesraad

De zitting van de stemming op 26 mei is per provincie via livestream te volgen:

Provincie Link
Drenthe https://stateninformatie.drentsparlement.nl/
Flevoland http://flevoland.stateninformatie.nl/
Friesland http://fryslan.stateninformatie.nl/
Gelderland http://www.gelderland.nl/Provinciale-Staten-Live
Groningen http://groningen.stateninformatie.nl/
Limburg http://webcast.nl/limburg
Noord-Brabant http://pslive.brabant.nl/
Noord-Holland http://noord-holland.stateninformatie.nl/
Overijssel http://overijssel.notubiz.nl/dashboard
Utrecht https://www.stateninformatie.provincie-utrecht.nl/
Zeeland https://www.zeeland.nl/
Zuid-Holland http://zuid-holland.notubiz.nl/

Officiële uitslag

De 12 stembureaus (in elke provincie één) sturen hun proces-verbaal na afloop van de zitting naar het centraal stembureau (de Kiesraad). De Kiesraad berekent vervolgens de verkiezingsuitslag op basis van deze processen-verbaal en stelt de uitslag officieel vast in een openbare zitting. De openbare zitting van de Raad op 28 mei vindt plaats in het gebouw van de Eerste Kamer, ingang Binnenhof 22, in Den Haag. Bezoekers aan de Eerste Kamer moeten zich kunnen legitimeren met een geldig identiteitsbewijs. De zitting is live te volgen via de website van de Eerste Kamer. De Kiesraad plaatst de verkiezingsuitslag na de zitting ook op zijn website en in de databank Verkiezingsuitslagen.

Niet-officiele uitslag

Kort na de zittingen in de provinciale staten worden al niet-officiele uitslagen bekendgemaakt door het ANP,  zie o.a. http://nos.nl/artikel/2037803-geen-verrassingen-bij-uitslag-eerste-kamerverkiezingen.html