Motie eilandsraad Bonaire

De Kiesraad kan niet ingaan op het verzoek van de eilandsraad van Bonaire om onderzoek te doen naar het (mogelijk) ronselen van onderhandse volmachten. De eilandsraad van Bonaire had een motie aanvaard waarin dit werd gevraagd. De Kiesraad heeft immers, zo wordt toegelicht in een brief aan de Minister van BZK, geen toezichthoudende taken en onderzoeksbevoegdheid met betrekking tot vermeende misstanden in de verkiezingspraktijk.

Beeld: Kiesraad
Uitslagen verkiezingen BES-eilanden

In de motie van de eilandsraad wordt afschaffing van de volmachtregeling voor Bonaire bepleit. De Kiesraad wijst erop dat de aanwijzingen voor misbruik van de volmachtregeling onvoldoende hard worden gemaakt. Er is geen aangifte gedaan van het ronselen van volmachtstemmen, noch van het ‘kopen’ van gewone stemmen. De percentages volmachtstemmen zijn weliswaar hoog, maar komen in het niet-Caribisch deel van het Koninkrijk soms ook voor, zonder dat sprake is van strafwaardig handelen. Voor de Kiesraad is er kortom onvoldoende reden om de minister te adviseren de volmachtregeling op Bonaire af te schaffen.

Aanpassingen stembiljet

In de motie van de eilandsraad wordt ook voorgesteld om foto’s van lijsttrekkers op het stembiljet mogelijk te maken, en de partijen in kleur weer te geven. De Kiesraad stelt de minister voor om deze suggesties te betrekken bij het al ingezette traject voor de ontwikkeling van een nieuw stembiljet.