Advies over permanente kiezersregistratie Nederlanders in het buitenland

Maak het mogelijk voor Nederlandse kiezers in het buitenland om te stemmen op ambassades of consulaten. De Kiesraad oppert dit in een advies over een wetsvoorstel dat invoering van permanente kiezersregistratie voor kiezers in het buitenland regelt. Het stemmen op ambassades of consulaten kan bijdragen aan een verhoging van de opkomst van kiezers buiten Nederland, zoals beoogd in het wetsvoorstel. Creëer die mogelijkheid echter alleen in (buiten)landen waar veel Nederlanders wonen, met het oog op het waarborgen van het stemgeheim.

Beeld: Jan Boeve Mediatheek Rijksoverheid

Inzet van permanente kiezersregistratie is: vergemakkelijken en bevorderen van het stemmen door Nederlandse kiezers in het buitenland. De Kiesraad heeft deze permanente registratie al eerder bepleit en ondersteunt daarom deze regeling. Wel worden er enkele suggesties ter verbetering van de regeling gedaan, zoals het eerder informeren van Nederlandse niet-ingezetenen over de termijn voor het aanvragen van een kiezerspas. 

Maatregelen

Eerder zijn al maatregelen genomen om de procedure voor het stemmen van in het buitenland woonachtige Nederlanders te vereenvoudigen. Zo kunnen deze kiezers zich tegenwoordig digitaal als kiezer registreren. Ook voorziet de Tijdelijke Experimentenwet voor deze groep in een nieuw, elektronisch verzendbaar, stembiljet.

Registratie kiezers in het buitenland bij eerdere verkiezingen

Voor de verkiezing van de leden van het Europees Parlement in 2014 registreerden zich bij de gemeente Den Haag 23.799 kiezers in het buitenland – van hen brachten uiteindelijk 16.919 kiezers hun stem uit. Voor de Tweede Kamerverkiezing in 2012 registreerden zich 48.374 Nederlandse kiezers, en stemden uiteindelijk 35.648 van hen. Hoeveel Nederlanders er precies in het buitenland wonen is onbekend. Dit wordt niet geregistreerd.