Bekendmaking uitslag definitieve fase referendumverzoek Associatieverdrag EU - Oekraïne

De Kiesraad maakt op woensdag 14 oktober in een openbare zitting bekend of er een referendum zal plaatsvinden over het Associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Daarvoor zijn tenminste 300.000 geldige verzoeken nodig. Die kunnen tot en met 28 september worden ingediend. De zitting zal ook op internet te volgen zijn via een livestream.

De Kiesraad zal in de zitting bekendmaken hoeveel verzoeken in totaal zijn ingediend en hoeveel  hiervan geldig en ongeldig waren. De geldigheid is beoordeeld aan de hand van de steekproef, die is beschreven in het Besluit raadgevend referendum.

Op 18 augustus jl. maakte de Kiesraad bekend dat voor het referendumverzoek eerder – voor de  inleidende fase – voldoende geldige verzoeken waren ingediend om door te gaan naar de definitieve fase.  Sinds de Wet raadgevend referendum op 1 juli van dit jaar van kracht werd, is het de eerste keer dat een referendumverzoek is toegelaten tot de definitieve fase.

De openbare zitting wordt gehouden op woensdag  14 oktober, aanvang 10.00 uur, in Internationaal Perscentrum Nieuwspoort te Den Haag. De Wandelgangerzalen 1 en 2 zijn open vanaf 09.30 uur. Het aantal plaatsen is beperkt. Aanmelden vooraf is niet mogelijk. De zitting zal via de website van Nieuwspoort te volgen zijn via een livestream. Na afloop van de zitting is er gelegenheid voor de pers tot het stellen van vragen en worden de uitslag en het proces-verbaal van de zitting gepubliceerd op www.kiesraad.nl .